Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Single mom en alles wat je nooit wilde weten over geldzaken

Soms verlopen dingen niet zoals gehoopt. De persoon op wie je verliefd werd en met wie je kinderen kreeg, blijkt helaas niet degene te zijn met wie je je leven wil delen. En dan is een scheiding onvermijdelijk. Hoe regel je dat financiële gedeelte dan?
Tekst: Fela de Wit / Beeld Unsplash.com

Na een scheiding houden helaas nog teveel vrouwen zich pas voor het eerst bezig met financiële zaken. In deze lastige periode heb je vast veel andere dingen aan je hoofd dan de financiën. Toch is het belangrijk om ze goed te regelen. Dat geeft rust voor jou en je gezin. Wil je zeker weten dat je de belangrijkste dingen hebt geregeld? Denk dan na over deze vragen.

Willen we samen belangstinaangifte doen?

Misschien ben je niet meer on speaking terms met je ex, handig is wel om als fiscaal partners samen belastingaangifte te doen over het jaar van de scheiding. Het kan ook apart van elkaar, maar het voordeel hiervan is dat je gezamenlijke inkomsten en aftrekposten nog één keer gunstig kunt verdelen.

Moet ik een voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanvragen of wijzigen?

De voorlopige aanslag is een schatting van hoeveel inkomstenbelasting je in 2024 moet betalen of juist terugkrijgt. Dit zorgt voor zekerheid en dat is fijn tijdens of na een scheiding. Je inkomen en woonsituatie zullen wijzingen en dit heeft invloed op hoeveel belasting je betaalt. Meer info vind je hier.

Zijn er duidelijke financiële afspraken?

Yep, dit staat vast niet hoog op je prioriteitenlijstje, maar het is wel belangrijk. Zeker als er gezamenlijke inkomsten of aftrekposten zijn. Als je nog geld terugkrijgt van de belastingdienst over de periode dat jullie samen waren, dan is het belangrijk dat je dit vastlegt in je echtscheidingsconvenant. Maak duidelijk waar het geld binnenkomt, en waar het naartoe zal gaan.

Welke toeslagen kan ik krijgen?

Zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Hoe zit dat precies? Of je hier recht op hebt, hangt onder andere af van je inkomen. Op toeslagen.nl kun je zien waar je recht op hebt.

Kan ik ook korting krijgen?

Als je naast je werk ook zorgt voor je kinderen, dan kun je recht hebben op combinatiekorting. Dit is afhankelijk van je inkomen. Hier check je of jij recht hebt op combinatiekorting.

Kan ik ook korting krijgen in mijn gemeente?

Veel gemeentes hebben een potje voor alleenstaande moeders. In sommige gevallen krijg je korting op bijvoorbeeld sport- of muziekles of bij de lokale winkels. Dit kun je checken bij jouw gemeentehuis.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.