Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Hoe overleef ik… een indoorspeelparadijs?

Oorverdovend geschreeuw, te felle kleuren en hyperactieve kinderen. De binnenspeeltuin heeft niet de reputatie van meest relaxte hang-out voor ouders. Toch vindt Eva het een paradijs voor kind en ouder… Als je tenminste haar tips in acht neemt.

Een moeder met een beetje smaak wil natuurlijk nog niet dood gevonden worden in een binnenspeeltuin. Zij doet liever pedagogisch verantwoorde dingen met haar kind en gaat naar het theater, ouder-kindyoga of de natuurspeeltuin. Ze trekt haar neus op voor zoiets vulgairs als een Kids City of Ballorig en vraagt zich verwonderd af waarom zo’n krijspaleis eigenlijk een speelparadijs heet. Voor die indoorspeeltuin-snobs zal ik het even uitleggen: een ruimte vol ballenbakken, trampolines en metershoge glijbanen. Beter. Wordt. Het. Niet.

Ik vind het gewoonweg jammer dat die binnenspeeltuinen in mijn jeugd nog niet uitgevonden waren. Mij had je er nooit meer uit gekregen. Ik gun mijn dochter dan ook uren plezier in die foute speelparadijzen (al is het alleen al omdat zij alles moet compenseren wat ik als kind gemist heb).

De hamvraag is natuurlijk: is het ook paradijselijk voor de begeleidende ouder? Geheel tegendraads – want alle hippe ouders in mijn vriendenkring noemen het ‘de hel’ – zeg ik: ja! Niet omdat je als ouder gelukkig bent als je kind maar gelukkig is (daar zitten grenzen aan), maar omdat je er super chill kunt zitten als je het maar slim aanpakt. En dat doen veel ouders niet, zie ik om me heen. Dus terwijl ik het einde van het binnenspeeltuin-tijdperk nader – mijn dochter is 8 en gaat liever ‘shoppen’ – geef ik graag bij deze mijn geheime tactieken door om de indoorspeelervaring ook paradijselijk voor volwassenen te maken.

Blijf thuis als het regent

De aloude beginnersfout: naar de binnenspeeltuin gaan als de regen met bakken uit de hemel komt. Dan is het namelijk stervensdruk. Wordt het fantastisch weer? Dan is dat het moment waarop jullie je bij het speelparadijs melden. Terwijl anderen hutjemutje op het lokale strandje liggen, geniet jij van de airco in een über-rustige binnenspeeltuin. Wel een vriendje meenemen voor je kind, want dat vindt er niks aan om in zijn eentje door de ballenbak te banjeren.

Ga op dinsdag en donderdag

Nog een veelgemaakte fout: in het weekend of op woensdagmiddag naar de binnenspeeltuin gaan. Dan gaat dus iedereen en vertoont het bedoelde paradijs inderdaad gelijkenissen met het voorportaal van de hel. Het is dan bloedheet binnen en gek genoeg is de akoestiek in die speelhallen niet gemaakt op een paar honderd enthousiaste peuters en kleuters. Dus als het even kan, verblijd je je kind met een bezoekje aan de indoorspeeltuin in de daluren, bijvoorbeeld op dinsdag- of donderdagmiddag. Ik heb dat jarenlang gedaan. Als freelancer kan ik zelf bepalen welke middagen ik vrijneem, dus elke donderdag laadde ik mijn dochter en een vriendinnetje in om naar Superfun in Amersfoort te rijden, we hadden zelfs een strippenkaart. Op die middagen is er maar een handjevol kinderen en kun je jezelf uitstekend horen denken. Ik klapte mijn laptop open en verzette bergen werk. Had ik al mijn deadlines al gehaald, dan las ik heerlijk tijdschriften. Zelfs nu mijn dochter al 8 is, kan ik haar nog blij maken met zo’n spontane dinsdag- of donderdagmiddag in Candy Castle in Amsterdam, de indoorspeeltuin waar we nu dichtbij wonen.

Tekst Eva Munnik | Beeld Shutterstock

Lees het hele verhaal in Fabulous Mama editie 2-2020. Koop hem in de winkel of bestel deze hier.

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine dan op Instagram of op Facebook!

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.