Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Eenzaam jongetje

Brieven aan Steven Pont: ‘Is het erg als je als moeder een favoriet kind hebt?’

Beste Steven,

Ik heb drie kinderen van 10, 7 en 2. Mijn oudste twee wijzen mij er de laatste maanden steeds vaker op dat ze vinden dat ik de jongste voortrek en dat ik veel liever voor hem ben dan voor hen.

Ik moet tot mijn schaamte bekennen dat het waar is, maar het gaat vanzelf. Hij is toch een beetje mijn oogappeltje, heel lief, houdt van knuffelen, eigenlijk alles wat de oudste twee allemaal niet hadden.

Is het erg als je als moeder een favoriet kind hebt en wat kan ik eraan doen om te zorgen dat de oudsten zich niet achtergesteld voelen? Dat wil ik namelijk absoluut niet.

Antwoord Steven Pont:

Het komt veel vaker door dan je denkt; zo’n driekwart van de ouders heeft wel degelijk een favoriet kind. Dat wil niet zeggen dat ze niet van de rest van hun kroost houden, maar het ‘klikt’ met dat ene kind gewoon soms wat beter. Dat noemen we ook wel de ‘goodness of fit’ tussen ouder en kind.

Vaders en moeders geven aan wel gewoon van al hun kinderen evenveel te houden (daar moet je het dus niet mee verwarren), maar het loopt met dat kind gewoon allemaal net even wat makkelijker, bijvoorbeeld. Of ze herkennen zichzelf er meer in en weten daarom hoe ze dingen moeten oplossen met dit kind.

Maar als je kinderen gaan merken dat ze niet favoriet zijn, dan zou ik daar snel iets aan doen, want daar doe je in jouw geval niet alleen je oudste twee een plezier mee, maar ook je jongste. Want als die oud genoeg is, zou hij of zij het met de twee oudsten weleens zwaar te verduren kunnen krijgen, als die hem steeds als de favoriet van hun moeder blijven zien…

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.