Zoeken

Kies nu voor een abonnement met korting

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Beeldschermen en social media

Beeldschermen en sociale media

Beeldschermen en sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Kinderen groeien ermee op en weten vaak sneller dan wij hoe dingen werken. Maar weten hoe een app of apparaat werkt, is iets anders dan mediasmart zijn. Om moderne media op een goede manier te gebruiken, hebben kinderen begeleiding nodig. Begin daar als ouder meteen mee.

Internet en sociale media zijn hartstikke leuk, maar brengen ook risico’s met zich mee. Niet voor niets zeggen steeds meer ondernemers uit Silicon Valley – mensen die de apparaten en apps bedacht en gemaakt hebben – dat ze hun eigen kinderen erbij weghouden. Moderne media hebben namelijk ook een dark side. Net als in het echte leven, wordt er ook op internet volop gepest en opgelicht.

Toch zijn het vooral de psychosociale gevolgen van sociale media die zorgen baren. Sociale media werken bijvoorbeeld verslavend en maken onzeker. De eindeloze stroom picture perfect plaatjes van shiny happy vrienden en bloggers werkt vaak averechts. Kinderen voelen zich buitengesloten of niet goed genoeg als ze niet zo veel likes krijgen. Tegelijkertijd kunnen ze hun telefoon niet wegleggen en blijven ze loeren naar dat groene gras bij die anderen. Ze raken verstrikt in een vicieuze cirkel van groeiende onzekerheid en zoeken naar bevestiging. Hoe stop je dit proces?

Beeldschermen en sociale media; in de greep

De strijd om schermtijd speelt in heel veel gezinnen: ‘En nú gaat ie uit!’ Hoor jij jezelf ook regelmatig in herhaling vallen? Als je heel eerlijk bent, moet je waarschijnlijk toegeven dat je zelf ook worstelt met de aantrekkingskracht van sociale media. En dat is niet gek. Sociale media zijn namelijk speciaal ontworpen om de aandacht van gebruikers zo lang mogelijk vast te houden. Want hoe langer gebruikers blijven hangen, hoe beter het is voor adverteerders, en dat zijn uiteindelijk de klanten van sociale media zoals Facebook, Instagram en TikTok.

Elk pushbericht en elke melding is ontworpen om de aandacht van de gebruiker vast te houden. En zolang er geen wetgeving of regulatie komt om dit tegen te gaan, zal dit niet veranderen. Het is dus belangrijk om jezelf en je kinderen weerbaar te maken tegen de aantrekkingskracht van schermen. Gelukkig valt er met veel kinderen (en met jezelf) prima afspraken te maken over schermtijd. Denk aan: geen scherm aan tafel, geen scherm mee naar bed, eerst al het huiswerk afmaken. Ook zijn er duidelijke richtlijnen voor schermtijd naar leeftijd…

Tekst Anne Bakker | beeld Shutterstock | Bronnen: mediawijsheid.nl, Nederlands Jeugd Instituut, common sense media

 

Het volledige artikel lees je in de nieuwste Fabulous Mama 3-2021. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

Cover 4-2024 FabMam

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.