Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Femke Merel van Kooten

Femke Merel van Kooten

Femke Merel van Kooten (37) is onafhankelijk lid van de Tweede Kamer en onderdeel van de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. De politica is meermalen tegengewerkt in Den Haag, maar blijft trouw aan haar principes. Daarom richtte ze een nieuwe partij op: ‘Splinter is een sociale, groene en liberale partij, maar wel liberaal zoals het ooit bedoeld was: die mensen in hun kracht zet en de vrijheden die ze verdienen bewaakt.’

Femke Merel van Kooten

Er staat een Grogu-popje, oftewel Baby Yoda op de keukentafel waaraan Femke Merel van Kooten en ik zitten. Het maakt sinds afgelopen Sinterklaas deel uit van het huishouden in Woerden. “Samuel en ik hebben het samen gekregen,” vertelt de politica. “Samuel is gek op Star Wars en ik ben fan van The Mandalorian. Zelfs mijn ringtone komt uit de serie.” Samuel (10) is de zoon van Frank van Kooten (36), de man van Femke Merel. Met zijn ex heeft hij ook nog dochter Elizabeth (12). Met zoontje Olivier (2) vormen ze een harmonieus samengesteld gezin.

“De openingszin van Frank op Inner Circle was: ‘Wat denk jij als je een schoen langs de snelweg ziet liggen? Hoe komt die daar?’ Ik dacht: oké, hij ziet er leuk uit en zo, maar dit is wel een beetje weird! Na een dag stuurde hij een nieuw bericht: ‘Verzin jij anders een openingszin, want deze werkt blijkbaar niet.’” Femke Merel lacht als ze terugdenkt aan 2017, het jaar waarin ze Frank ontmoet. Het ijs was gebroken en al snel spreken ze af. Het is liefde op het eerste gezicht.“Sindsdien hebben we het er altijd over als we een schoen langs de weg zien liggen.”

‘Zijn openingszin was:‘Wat denk jij als je een schoen langs de snelweg ziet liggen? Hoe komt die daar?’ Ik dacht: oké, hij ziet er leuk uit, maar dit is weird!’

Femke Merel kijkt terug op haar tijd in het dorp

Femke Merel groeit op in Brandwijk, een gehucht in Zuid-Holland. Ze heeft een pony, leest veel, struint door de omliggende weilanden en fietst vele kilometers om met haar vrienden af te spreken die allemaal rondom Brandwijk wonen. “Ik herinner me vooral dat ik eindeloos tegen de wind in moest fietsen en deze op de een of andere manier altijd draaide, waardoor ik nooit wind mee had.” Omringd door het vele groen ontstaat de liefde voor natuur en dieren. Omringd door het geloof ontstaat haar interesse in wat mensen beweegt.

Femke Merel kijkt terug op haar tijd in het dorp: “Ik groeide op in een heel christelijke omgeving. Wij woonden tegenover een Nederlands hervormde kerk, ik ging naar een christelijke middelbare school, die naast een streng gereformeerde school stond. Mijn moeder geloofde wel, maar niet actief. Ik zag leeftijdsgenootjes worstelen met het geloof en dat heeft mij heel erg beziggehouden: wat beweegt mensen om zichzelf vanuit geloof allerlei beperkingen op te leggen en hoe kunnen ze daaruit losbreken als ze dat willen?

Kinderen werden zó beschermd opgevoed dat ze vaak niet verder keken dan de grens van het dorp; je werd er zo honderdvijftig jaar teruggeworpen in de tijd.” Vanuit deze vraagstukken verdiept de jonge Femke Merel zich in het existentialisme. Op zestienjarige leeftijd leest ze boeken van Sartre en Nietzsche. De vrouw tegenover mij lacht het een beetje weg. “Ik was een vreemde eend in de bijt. Was serieus, een nerd. Ging helemaal mee in de romantiek van hoe je kunt worden wie je bent en hoe je uit moet gaan van je eigen kracht. Ik kon moeilijk uit de band springen, heb nooit op een tafel staan dansen. Ik richtte liever een boekenclub op.”

Tekst Katja Brokke | fotografie Fiona Ruhe for smanagement.co.uk | styling Tamara Botter

 

Het volledige interview met Femke Merel van Kooten is te lezen in de nieuwste Fabulous Mama 3-2021. Bestel deze hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.