Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Baby op komst? Deze praktische tips van de overheid wil je weten!

Gefeliciteerd, je bent zwanger van je eerste kindje. Weet jij als aanstaande ouder wat jouw rechten zijn en welke financiële zaken je voor én direct na de geboorte moet regelen?
Tekst: Fela de Wit / Beeld: Unsplash

1 Check je opvang

Misschien ben je er nog niet zo mee bezig, maar het is aan te raden je in het eerste trimester al aan te melden bij een kinderdagverblijf. Zeker in de Randstad zijn torenhoge wachtlijsten. Het kan zelfs gebeuren dat je pas een rondleiding krijgt nádat je bent ingeschreven. Op het Landelijk Register Kinderopvang kan je op zoek naar een plek die aansluit bij jouw wensen, kun je inspectierapporten inzien en de kwaliteit van de opvang te weten komen.

2 Regel toeslagen

Check of je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Met online tools bereken je hoeveel je ongeveer terug kunt krijgen. Dit hangt af van het uurtarief, jouw salaris en dat van je partner en het aantal uren dat je kind naar de opvang toegaat.

3 Pick the name

Zijn naam, jouw naam of duomoeder? Sinds 1 januari 2024 kun je kiezen! Je keuze moet je wel binnen drie dagen na de geboorte aangeven bij de gemeente.

4 Check je rechten als werknemer

Vanaf het moment dat je zwanger bent tot zes maanden na je bevalling, heb je bepaalde rechten als werknemer. Je werkgever moet ervoor zorgen dat je veilig en gezond kunt werken. Denk aan extra pauzes en een aparte ruimte om te kolven.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.