Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

24/7 entertainen hoeft echt niet: 4 holiday survival tips

De geur van de eerste tube zonnebrandcrème die opengaat, overspoelt me met een stortvloed aan herinneringen. In sepia zie ik mezelf in een opblaasbadje op het balkon spelen of achterin de Eend zitten op weg naar het strand terwijl mijn ouders voorin Caballero-sigaretten zonder filter roken. O, zalige zomer! Met jonge kinderen kun je in deze warme maanden wat uitdagingen verwachten, maar die overleef je zo. Met deze 4 tips smaakt jullie summertime naar meer.

1. Houd het simpel

Ten eerste: voortdurend entertainen hoeft echt niet. Vervelen is goed voor een kind, wetenschappers bevestigen dat. Je hoeft thuis niet als one-(wo)man-animatieteam op te treden. Ten tweede: als je wat onderneemt, hoeft het niet zoiets groots als een hele dag aan zee te zijn. Bij ons thuis geeft picknicken bijvoorbeeld altijd garantie op een blij kind. Eten uit je eigen keukenkastjes smaakt om de een of andere reden veel beter als je het op een kleedje in het plantsoen op de hoek opeet.

2. Pak je me-time

Laatst was ik met mijn man en dochter in Bloemendaal aan Zee en dacht ik – na het opzetten van de strandtent, het insmeren van mijn dochter en het uitdelen van de drankjes- even mijn ogen te kunnen sluiten. Toen klonk het: ”Mama, kom je zwemmen?” Geïrriteerd antwoordde ik: ”Voor de honderdste keer: nee! Mama wil even doen wat ze zelf wil.” Vervolgens hoor ik: ”Weet jij waar de koeltas is?” Woest draaide ik me om naar mijn man en schreeuwde: ”Nee, zoek die zelf maar eens!” De andere strandgangers keken geschrokken onze kant op. Het was duidelijk: ik had mijn zorg-tax bereikt. Toen ben ik in mijn eentje naar het strandpaviljoen verderop gelopen en heb daar bijna twee uur lang kranten zitten lezen onder het genot van een glaasje rosé (nou oké, twee dan). Als herboren kwam ik terug bij ons kleedje, net toen mijn uitgelaten meisje met een gezicht vol zand aan kwam rennen. ”Hey mama, ga je mee zwemmen?” Waarop ik stralend antwoordde: ”Tuurlijk!” Moraal van het verhaal: neem tijd voor jezelf, dat is ook beter voor je gezin.

3. Ontspan op je werk

Misschien kun jij beter aan een stuk zorgen dan ik, maar iedereen heeft af en toe een break nodig. Werken vond ik nooit zo ontspannend als toen ik moeder werd. Je kunt je koffie opdrinken voor ‘ie koud wordt, volwassen gesprekken voeren en – mijn absolute favoriet – naar de wc gaan met de deur dicht. Dus neem vooral niet de hele zomer vrij, zou je daar al genoeg vakantiedagen voor hebben. Een werkdag is hard nodig om bij te komen van de vakantie.

4. Playdates

Als je kind naar school of naar de crèche gaat, zijn een paar weken zonder z’n vertrouwde vriendjes best lang. Nodig af en toe een klasgenootje uit om een middag te komen spelen. Hopelijk is die ouder zo sociaal om jouw kind een keer terug uit te nodigen, heb jij je handen even vrij. Of onderneem iets met andere ouders en kinderen. Meestal houden de kids elkaar bezig en kun je zelf een leuk gesprek voeren. Mijn dochter gaat dit jaar voor het eerst op zomerkamp. Ze slaapt thuis, maar elke ochtend rijdt er een bus door de wijk die haar en haar halve klas oppikt om in de duinen te gaan spelen. Ze heeft leeftijdgenoten om zich heen en vermaakt zich uitstekend, ik kan werken, opruimen en op het balkon zitten met een tijdschrift. Win-win.

Tekst Eva Munnik 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.