Verzekeren doe je tegen vervelende situaties die je overkomen. Niet iets om erg vrolijk van te worden. Maar het is wel verstandig om er af en toe even goed bij stil te staan. Zeker als je een gezin hebt. Het geluk van je gezin wil je niet verstoren, laat staan kwijtraken. Maar waar kun je je allemaal tegen laten verzekeren? En wat is echt nodig?
Sommige verzekeringen zijn verplicht, anderen zijn een optie. De optionele verzekeringen zijn afhankelijk van de gezinssituatie, je levensstijl en voornamelijk het financiële plaatje.
Welke verzekeringen zijn verplicht?
Het is voor de hand liggend, maar de zorgverzekering is voor iedereen in ons land verplicht. De kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd bij één van de ouders. Maak je zorgkosten? Dan betaal je eerst het gekozen ‘eigen risico’. Zowel voor jou als voor de kinderen telt dat op één rekening op. Zit je erboven, dan zal de overige zorg vergoed worden.
Denk bij de zorgverzekering van het gezin ook aan de aanvullende zorgverzekeringen voor bijvoorbeeld de tandarts en fysiotherapie.
Deels verplicht
Als je auto rijdt, dan is een WA-verzekering verplicht. Sterker nog, je auto direct verzekeren is noodzakelijk. Anders loop je kans op een boete van de RDW. Met deze WA-verzekering ben je verzekerd voor schade die jij bij een ander maakt. Dit is schade aan het voertuig, als aan de persoon. Als je schade aan eigen voertuig ook wilt verzekeren (met name als je een luxe auto rijdt), kan er gekozen worden voor beperkt casco of volledig casco autoverzekering. Via Totaalbesparen.com kun je gemakkelijk de beste autoverzekering vinden.
Als je een eigen huis met hypotheek hebt, dan wordt een overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht door de hypotheekverstrekker. Deze verzekering keert een bedrag uit aan de nabestaanden bij het overlijden. Hiermee is je gezin er zeker van dat de hypotheek wordt afgelost als jij, of je partner, vroegtijdig komt te overlijden. Meer informatie over deze verzekeringen lees je hier.
Welke verzekeringen worden aangeraden voor het gezin?
De aansprakelijkheidsverzekering particulieren wordt zeker aangeraden bij een gezin. Deze dekt schade die jij, of je gezinsleden, veroorzaken bij een ander. Dit gaat dan wel op spullen, niet om personen.
Met de inboedelverzekering wordt de schade aan eigen (losse) spullen vergoed. Dit zijn spullen die je mee kan nemen als je zou gaan verhuizen. Met een opstalverzekering verzeker je alles wat vast zit aan je huis. Doe dit alleen als het jouw huis is. Anders is de verhuurder verantwoordelijk voor deze kosten.
Een reis- en annuleringsverzekering is aan te raden op het moment van het boeken van een reis. Ook de zorgkosten van gezin in het buitenland vallen hieronder.
Denk goed na
In Nederland zijn we graag zeker van onze zaak. Bedenk en bereken hoeveel een verzekering jaarlijks kost en tegen welk bedrag, en onder welke voorwaarden je daadwerkelijk verzekerd bent. Weeg dit af tegenover elkaar. Denk goed na wat je zelf wel of niet kan betalen mocht er iets mis gaan. En probeer er voor te sparen. Dat bespaard soms een hoop.