Zoeken

Kies nu voor een abonnement met korting

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
2-8 Operatie aarde

Operatie aarde

Operatie aarde. Het klimaat verandert en onze planeet staat onder druk. Tijd voor actie! En dat is makkelijker dan je denkt. Met 10 stappen wordt jouw huishouden stukken duurzamer. En dat geeft veel voldoening. Voor jou, voor je portemonnee, en voor je kind. Want dat moet nog een tijdje door met Moeder Aarde.

Kies voor regionaal

Aardbeien eten in de winter. Het kan, maar dan komen ze niet van het erf van je buurman maar uit Egypte of een ander ver land. En het vervoer van producten zorgt voor veel CO2-uitstoot, wat het milieu enorm belast. Koop je die zomerkoninkjes in de zomer (dus in het seizoen, we noemen ze niet voor niets zo), dan komen ze wel uit Nederland. Richtlijn: hoe dichterbij geproduceerd, hoe kleiner de ecologische voetafdruk. Bij veel natuurwinkels vind je groenten uit de regio en/of kun je (groente)- pakketten bestellen van boeren uit de buurt. Ook zijn er steeds meer lokale initiatieven, zoals rechtstreex.nl (regio Rotterdam), de groenteclub.nl (Bussum) en de Buurderij (op verschillende plekken in het land) waar je direct van de boer groenten kunt kopen. Alles regionaal kopen is wellicht een grote stap, maar het begint met bewustzijn. Als je weet dat jouw keuze bijdraagt aan minder uitstoot, voelt het vanzelf beter om tomaten uit Nederland in je salade te doen in plaats van avocado’s uit Zuid[1]Afrika. Of sinaasappels uit Spanje in plaats van ananas uit Costa Rica…

Doe minder aankopen

Als je spullen koopt, denk je niet direct aan het milieu. Maar de productie van spullen vergt grondstoffen zoals aardolie, ijzererts en hout en zorgt voor uitstoot van broeikasgassen. De groeiende markt van online aankopen brengt daarbovenop een enorme groei in vervoersvervuiling, helemaal als je aankopen doet in China… Kies daarom voor duurzame producten van goede kwaliteit boven goedkope ‘troep’ die je snel moet vervangen. Denk: less is more en ga consuminderen en ontspullen. Vraag je voor elke aankoop af: heb ik dit echt nodig? Of zoals de Japanse opruimcoach Marie Kondo het zegt: does it give you joy, word je hier écht gelukkig van? Vaak geven aankopen heel even een blij gevoel, maar ebt dit gevoel al snel weg en gaat het slechts om oppervlakkig aankoopgenot.

Koop tweedekans

Of het nu gaat om hergebruik van (design)meubelen of kleding, vintage is hot! En vele malen beter voor het milieu dan nieuw kopen. De mode-industrie is de op een na grootste milieuvervuiler ter wereld. Kleding maken kost namelijk niet alleen grondstoffen en energie, er worden ook veel chemicaliën gebruikt die een negatieve impact hebben op het milieu. Vind je het een onfris idee om gebruikte kleding te kopen? Nergens voor nodig! Tweedehands winkels zijn tegenwoordig modern ingericht met netjes gewassen en gestreken kleding op kleur en soort gesorteerd. Vind je het niet fijn om kleding te dragen van mensen die je niet kent? Organiseer dan je eigen kledingruilfeestje met vriendinnen. Ideaal om kinderkleding uit te wisselen en/of mensen blij te maken met kleding die jij niet meer draagt maar die nog wel goed en leuk is.

Check de labels

Wees kritisch! Verdiep je in de producten die je koopt. Want als consument heb je macht; producenten maken wat wij (willen) kopen. Verdiep je ook in labels. Waar komt het product vandaan? Wie heeft het gemaakt? Waar is het van gemaakt? Wol en katoen zijn voor het milieu bijvoorbeeld een stuk minder belastend dan polyester en viscose. Wil je de koelkast of je wasmachine vervangen? Kijk dan goed naar het energielabel. Energielabel A+++ is misschien wat duurder in aanschaf, maar bespaart veel in gebruik. Kijk op de website van een producent. Wat is hun missie? Een groeiende groep producenten gebruikt gerecyclede materialen, zoals de recycled collection van het Zweedse kledingmerk Weekday. Ga je op vakantie? Check de mogelijk[1]heden voor trein- en busreizen voor je een vliegticket koopt. Kortom: koop niet lukraak, maar wees een bewuste consument en laat je stem horen via je koopgedrag.

Gebruik minder plastic

Afvalverwerking is een enorme bron van vervuiling. Vooral wegwerpplastic is een grote boosdoener. Het vervuilt niet alleen door de productie ervan, het plastic eindigt grotendeels in de natuur. Boycot daarom plastic dat je maar één keer gebruikt zoals rietjes, bekertjes en boterhamzakjes. Stop een opgevouwen (boodschappen)tas in je handtas zodat je geen plastic tas hoeft te kopen bij een spontane aankoop. Kies je een bloemetje uit? Vraag of dat zonder plastic kan. Ook appels, bananen, tomaten en peren hebben geen plastic zakje nodig. Ze worden bij de kassa gewogen en kunnen zo je tas in. Wil je toch plastic zakjes gebruiken? Hergebruik ze dan en neem ze mee naar de supermarkt. Ook op de markt of bij de notenbar kun je je eigen plastic zakjes gebruiken. Geef je kinderen een beker appelsap in plaats van een pakje… Om deelverpakkingen zit relatief veel meer (plastic) verpakking. Belangrijk is verder om je afval te scheiden en naar de recyclebakken te brengen: glas, papier, plastic en groen. Maar recyclen alleen is niet genoeg: koop ook producten van gerecycled materiaal, zodat je die nieuwe industrie op weg helpt. Wasmiddelen van Seepje en Ecover zitten bijvoorbeeld in flessen van gerecycled plastic.

Breng je energieverbruik omlaag

Zet de verwarming een graadje lager (niemand die het merkt). Draai de wasmachine op een lagere temperatuur en kies voor een korter programma. Je was wordt net zo schoon en een wasbeurt kost aanzienlijk minder energie. Hang de was buiten te drogen in plaats van die in de energie slurpende droger te doen. Douche wat korter. Doe eens een afwasje met de hand, dat is veel beter voor het milieu dan de afwas[1]machine te gebruiken. Als je het samen doet met de kinderen – één wast, één droogt, één zet weg – is het nog gezellig ook! Vervang oude gloeilampen door ledlicht en zorg dat de lichten boven uit zijn, als jullie beneden zitten. Zet apparaten ’s nachts uit en trek opladers uit het stopcontact. Ook isoleren is belangrijk en kleine dingen als goed sluitende gordijnen en tochtstrips helpen al. Benieuwd naar het energieverbruik van jouw huishouden? Het Wereld Natuur Fonds ontwikkelde een test om je verbruik in kaart te brengen. Als je weet waar je energieverbruik hoog is, kun je ook gericht veranderingen aanbrengen. Meer informatie vind je op voetafdruktest.wnf.nl.

Kook wat vaker plantaardig

De vlees- en zuivelindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Die is een grootverbruiker van energie en produceert veel milieubelastend afval in de vorm van mest. Vaker en meer plantaardig eten is de makkelijkste manier om duur[1]zamer te leven. Als je bedenkt dat we per persoon per jaar gemiddeld 40 kilo vlees eten – twee keer zo veel als vijftig jaar geleden – kan het best een beetje minder. En het is ook nog beter voor je gezondheid! Je kunt bijvoorbeeld beginnen met vlees schrappen als broodbeleg. Humus en pindakaas gebruiken in plaats van smeerworst en ham. Eén – of twee – vaste vegetarische dag(en) in de week is ook een goed idee. Onze tip: zeg niks tegen je gezin, maar kook gewoon een lekkere plantaardige maaltijd. Grote kans dat ze het niet eens doorhebben! Lekkere en snelle plantaardige recepten vind je onder andere op evengeenvlees.nl en groenemeisjes.nl.

Stap op de fiets

Het lijkt vanzelfsprekend om voor alles de auto of de scooter te pakken, maar vaak kan een ritje net zo goed op de fiets. Zorg voor goede fietstassen of een mand voorop, en je zult versteld staan hoeveel boodschappen je op de fiets kunt vervoeren. Wellicht kun je ook prima op de fiets naar je werk, sport of school? En zelf meefietsen is voor kinderen een goede manier om vertrouwd te raken met het verkeer. Een mooie bijkomstig[1]heid: extra lichaamsbeweging voor het hele gezin! Trouwens, wist je dat korte stukjes rijden helemaal niet goed is voor je auto? De motor krijgt onvoldoende kans om op te warmen en het verbruik ligt een stuk hoger dan wanneer je grotere afstanden aflegt. Kleine stukjes rijden zijn dus relatief duur, veel minder goed voor je auto én belastend voor het milieu… Kan het echt niet anders dan met de auto? Organiseer dan met andere ouders een carpool voor de dagelijkse of wekelijkse ritten.

Do it yourself

Of het nu gaat om sokken stoppen, kleding maken, afwasmiddel brouwen of bananenbrood bakken: bijna alles wat je zelf maakt, is minder schadelijk voor het milieu omdat het niet in een grote (energie slurpende) fabriek wordt geproduceerd en niet vervoerd en verpakt hoeft te worden. DIY-projecten zijn ook super om oude spullen te hergebruiken én ideaal als knutselproject met de kinderen. Verzorgings- en wasmiddelen maken is ook leuk om samen te doen. Extra duurzame bijkomstigheid is dat je die helemaal puur natuur kunt maken zonder chemische zaken erin. Die troep komt normaal gesproken niet alleen op huid en haar terecht, maar ook via het riool in de natuur.

Give a damn!

In het Engels bekt het net wat lekkerder, maar wat we bedoelen is: heb iets over voor de aarde! Je doet ook moeite voor je kinderen, dus waarom niet voor de natuur en het klimaat? De aarde is tenslotte ons aller moeder… Wees bereid om een stukje verder te fietsen om groenten uit de regio te kunnen kopen. Neem de moeite om plastic te scheiden en dat naar de plastic recycle bak te brengen. Kom (letterlijk) in actie en pak wat vaker de fiets in plaats van de auto. En last but not least: wees bereid om iets meer geld uit te geven aan duurzame producten. Vaak gaat het maar om een paar dubbeltjes of euro’s extra. Het is een kwestie van prioriteiten. Vind je het lastig? Bedenk dan hoe makkelijk je geld uitgeeft aan muntthee en cappuccino’s (al snel € 3 per glas of kopje) in je favoriete tentje… Dan kun je heus wel een paar euro missen voor het klimaat!

Tekst: Anne Bakker | Afbeelding: Unsplash

Dit artikel komt uit een oude Fabulous Mama.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Cover 4-2024 FabMam

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.