Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Ontdek

Ontdek Noord Italië: per e-bike!

Zodra het weer mag, er even heerlijk tussenuit met zijn tweeën. Het kroost naar opa en oma, en jullie in de auto op weg naar Trentino. Even tijd voor elkaar, even niets anders aan je hoofd dan dromen van de bergbestemming. Want wat zijn die toppen en dalen mooi. En jullie gaan ze beklimmen, per e-bike! Je huurt deze fietsen in de dorpjes zelf. Stap op voor een heerlijke dag in de buitenlucht.

Ontdek Noord Italië: per e-bike!

De Borghi Più Belli van De Valli Giudicarie: van San Lorenzo via Rango en Canale di Tenno naar Bondone.

San Lorenzo

Aan de voet van de berggroep Brenta in de Dolomieten en vlak bij het Molvenomeer ligt San Lorenzo. Dit plattelandsdorp is ontstaan uit de fusie van zeven kleinere dorpjes.

Zien & doen

Ontdek

Hier is nog steeds de zeldzame landelijke architectuur te zien. Met unieke elementen zoals de pont, een helling die toegang geeft tot de hooischuren in het bovenste gedeelte van de huizen. In San Lorenzo zijn veel yogi-meesters en andere wellnessexperts actief. Net buiten het dorp leiden routes naar het natuurpark Parco Naturale Adamello-Brenta.

Eten

Een lokale specialiteit is ciuìga, gezouten vlees dat wordt gemaakt door varkensvlees met gekookte rapen te mengen. Het kan worden geproefd bij de Ristoro Dolomiti di Brenta, bij de ingang van de Val d’Ambièz.

Rango

Via een klim naar het Bleggio-plateau bereik je Rango. Hier zijn bogen, kelders, entreehallen, fonteinen en stenen muren, geplaveide straten en oude woningen te bewonderen.

Zien & doen

Een korte wandeling brengt je naar het nabijgelegen dorpje Balbido, een van de ‘geschilderde dorpen’ van Trentino. De gevels van verschillende huizen zijn voorzien van fresco’s met grote muurschilderingen van Italiaanse en internationale kunstenaars. Die het boerenleven uitbeelden.

Eten

De typische lokale producten van het gebied zijn de noci del Bleggio, walnoten. Ze worden in de laatste twee weken van september met de hand geplukt. En dan op natuurlijke wijze gewassen en gedroogd op rekken op de zolders van de dorpshuizen. Voor een heerlijk plakje walnotencake uit een houtoven kun je terecht bij bakkerij Riccadonna. De dorpen San Lorenzo en Rango zijn onderdeel van de KilometroZero Unesco Bike Tour. Een fietstocht met lokale hapjes onderweg, dankzij een voucher die voor negentien euro te koop is bij de kantoren van het toerismebureau.

De fietstocht gaat nu verder richting Lomaso. Eerst in de richting van Fiavè, met de paalwoning die Unesco-wereld erfgoed is. Van daaruit naar de Ballinopas, de poort naar Garda Trentino. Daarna fiets je bergafwaarts naar het Tennomeer met zijn turquoise water en vervolgens naar Ville del Monte. Terwijl de Ora del Garda-wind die oprijst uit het Riva-bekken al de geuren van de mediterrane omgeving meeneemt.

Canale di Tenno

Na een laatste klim staan daar de eerste stenen huizen van het middeleeuwse dorp Canale di Tenno. Dit dorpje op enkele kilometers van het Gardameer is een doolhof van huizen die met elkaar verbonden zijn door portieken met stenen bogen. Smalle, met keien geplaveide steegjes laten je zien hoe boeren hier eeuwenlang leefden.

Zien & doen

Op veel van deze plekken zijn nu ambachtelijke werkplaatsen en typische buurtwinkels. Een van de interessantste plekken is het kunstenaarshuis Giacomo Vittone. Waar van maart tot december tentoonstellingen en andere artistieke evenementen plaatsvinden. In augustus komt het dorp tot leven dankzij Rustico Medioevo (rustieke middeleeuwen). Dat sinds 1986 kunst, straatvoorstellingen, concerten en oude dans combineert met de culinaire traditie van het gebied. Een juweel van het district Tenno, vlak bij het dorp Canale, is het Tennomeer. Dit staat bekend om de kleur van het water, dat afhankelijk van het seizoen, het waterpeil en weersomstandigheden varieert van turkooisblauw tot smaragdgroen.

Eten

Locanda del Borgo op het centrale plein is dé plek voor een hapje en om de echte specialiteit van dit gebied, carne salada – dunne plakjes rundvlees, rauw of licht gegrild geserveerd – te proeven. Een goed alternatief is het restaurant Antica Croce, in Tenno.

Bondone

De laatste stop op deze route is het dorpje Bondone, in de zuidelijkste gemeente van de afgelegen Valle del Chiese, op de grens met Lombardije. Het dorp, dat vlak bij het Idromeer ligt, was oorspronkelijk een dorp van houtskoolmakers. De smalle middeleeuwse straatjes met steile trappen die tussen de huizen door slingeren en de met mos bedekte droge muren herinneren aan de tijd dat de houtskoolbranders en hun gezinnen hier maar vier maanden per jaar woonden. Aan het begin van de lente verhuisden ze naar de nabijgelegen valleien om houtskool uit hout te produceren. Tot de late herfst was het dorp dus leeg, ondergedompeld in stilte.

Zien & doen

Ontdek

Het is aangenaam fietsen over het fietspad dat van Lardaro door de Valle del Chiese naar het Idromeer met zijn uitgestrekte biotoop loopt. Om Bondone te bereiken klim je juist vier kilometer omhoog en zijn de hellingen niet licht, maar met een e-bike kun je comfortabel genieten van het panoramische uitzicht op het meer. En je kunt de beklimming onderbreken door te stoppen bij Castel San Giovanni, een oude burcht van de graven Lodron uit de twaalfde eeuw, op een rotsachtige uitloper met uitzicht op het Idromeer.

Eten

Voor een andere stop met uitzicht op het Idromeer is er Restaurant Miralago Pizzeria in het dorpje Baitoni. Naast visgerechten kun je hier de polenta proeven, die is gemaakt met het beroemde gele meel van Storo, een product dat symbool is van de Valle del Chiese.

 

Wil je meer fietstochten bekijken? Lees dan Fabulous Mama 6-2021. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.