Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Coronavirus leidt tot grote zorgen en onduidelijkheid onder zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen maken zich ernstig zorgen om het coronavirus. De invloed van het virus op hun ongeboren kind roept veel vragen en spanning op: 91% maakt zich hier zorgen over.

Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 7.500 zwangere vrouwen. Naast de gezondheid van hun baby, maken vrouwen zich zorgen over de bevalling. Ruim 86% geeft aan zich hier meer zorgen over te maken door de coronacrisis.

Communicatie overheid onvoldoende

Tweederde van de respondenten vindt de communicatie van de overheid voor zwangere vrouwen slecht tot zeer slecht. Wel is 72% van de ondervraagden positief over de aangescherpte maatregelen.

Eigen maatregelen

De zorgen en onzekerheid onder zwangere vrouwen leiden ertoe dat zwangere vrouwen zelf extra maatregelen nemen. Het overgrote deel (89%) geeft aan in verband met de zwangerschap voorzichtiger te zijn. Dit om het risico op een besmetting te verlagen.

Ook bij het plannen van de kraamtijd zijn vrouwen extra voorzichtig. Ruim de helft van de ondervraagden wil helemaal geen kraambezoek meer ontvangen (55,4%). Vrijwel alle andere respondenten nodigen minder kraambezoek uit dan vóór de corona-uitbraak.

Positieve rol verloskundigen

Gemiddeld krijgen verloskundigen van de respondenten in Nederland een 7,3 voor hun omgang met het coronavirus. Bijna de helft van de zwangeren (48%) geeft zelfs een 8 of hoger. De verloskundige biedt veel steun voor aanstaande moeders.

Duidelijkheid en bescherming

Uit de reacties blijkt dat vrouwen vooral op zoek zijn naar duidelijkheid en bescherming: ‘Het verbaast mij dat zwangeren niet in de risicogroep horen of extra adviezen krijgen zoals in andere landen. Het is lastig om naar je werkgever te verantwoorden dat je bepaalde werkzaamheden of bijeenkomsten niet verantwoord vindt.’

Fabienne Janssen Lok, onderzoeker bij 24Baby.nl: ‘Aan de hoeveelheid reacties zien wij hoezeer zwangere vrouwen met het coronavirus bezig zijn. Juist deze groep heeft een grote behoefte aan informatie. De zwangerschap is een spannende periode, waarin goede communicatie extra belangrijk is.’

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.