Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Lezen is slim

Lezen is slim

Lezen is goed voor kinderen, we weten het allemaal. Maar krijg ze maar eens
zover, tussen het plezier van de iPad, de voetbalclub en de aantrekkingskracht
van TikTok door. De onderwijsraad pleit voor een ‘leesoffensief’, want: “Kinderen die veel lezen doen het beter op school, ze hebben een grotere woordenschat en later een betere baan.”

Stand van zaken

Laten we beginnen met de huidige situatie: hoe staan we ervoor? We vroegen het Carlijn Pereira, beleidsadviseur bij Taalunie, een kennis- en beleidsorganisatie voor de Nederlandse taal. Haar antwoord is niet om blij van te worden: “Uit een groot internationaal onderzoek naar de leesvaardigheid van tienjarigen, blijkt dat Nederlandse tienjarigen helemaal niet graag lezen, en hun ouders ook niet. Slechts acht van de honderd leerlingen die meededen aan dat onderzoek waren in staat om een hele tekst te overzien en nieuwe kennis uit de tekst te halen. Slechts enkele basisschoolleerlingen blinken uit in lezen…”

Eenmaal op de middelbare school gaat het begrijpend lezen verder achteruit. Internationaal onderzoek naar leesprestaties toont aan dat een kwart van de Nederlandse vijftienjarigen een lange tekst zelfs nauwelijks begrijpt. Nu denk je misschien: dat is heel normaal voor pubers, de meeste jongeren houden niet van lezen, zien het als tijdverspilling. Maar niets is minder waar: in andere landen wordt (veel) meer gelezen. Pereira: “Nederlandse kinderen lezen echt minder vaak en met minder plezier dan kinderen in andere landen. In de internationale ranglijst bungelen we onderaan…”

Wil jij weten hoe je ervoor kan zorgen dat jouw kind gaat houden van lezen? We delen alle tips in Fabulous Mama 10-2020. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Tekst Anne Bakker | Fotografie Shutterstock.com

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.