Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Liefdevol koppel uit romantische comedy

Back to the nineties: de leukste romcoms van de jaren ’90

De jaren ’90, wat was het een mooie tijd. Julia Roberts, Meg Ryan en Drew Barrymore waren onze grote heldinnen, die op de meest bizarre manieren liefde vonden. Zwijmelend voor de tv of in de bioscoop droomden we van onze eigen Tom Hanks of Matthew McConaughey. Droom nog even terug naar die tijd met deze 10 romcoms uit de nineties.

Notting Hill


Hugh Grant als een onhandige maar charmante jongeman, die verliefd wordt op een onbereikbare vrouw. Filmster Anna Scott, gespeeld door Julia Roberts, is weerloos tegen zijn charmes en valt als een blok voor hem. Dat levert natuurlijk de nodige problemen op. Kunnen Anna en William hun totaal verschillende werelden met elkaar verenigen? Leuk weetje: de blauwe deur en het boekwinkeltje kan je bezoeken in Londen, uiteraard in het wijkje Notting Hill.

Never been kissed


Drew Barrymore speelt Josie, die met 25 jaar nog altijd wacht op haar eerst kus. Wanneer ze undercover gaat als middelbare scholiere krijgt ze de kans om haar dramatische puberteit nog eens over te doen, inclusief een crush op de leraar Engels… Leuk weetje: op de dvd van de film Fight Club is het menu zo vormgegeven dat het lijkt alsof je Never been kissed in je dvd-speler hebt gestopt.

Shakespeare in love


Weer eens wat anders: een romantische comedy verkleed als kostuumdrama. Gwyneth Paltrow verkleedt zich als man, zodat ze als acteur kan meedoen in het nieuwe stuk van William Shakespeare: Romeo and Juliet. Shakespeare is nogal onder de indruk van deze nieuwe aanwinst, helemaal als hij erachter komt dat ze eigenlijk een meisje is. De twee raken verwikkeld in een stormachtige romance, die nogal wat overeenkomsten heeft met het stuk. Leuk weetje: Joseph Fiennes, die Shakespeare speelt, is het broertje van niemand minder dan Lord Voldemort, Ralph Fiennes.

10 things I hate about you


Op zoek naar een romcom met een feministisch randje? Of gewoon graag een avondje naar Heath Ledger kijken? Met deze film krijg je het allebei. Heath Ledger sluit een deal: hij gaat de rebelse Kat versieren, zodat zijn maat haar zusje mee naar het schoolfeest kan nemen. Maar de nep-romantiek slaat al snel om naar realiteit. Leuk feitje: de schrijfster van de film baseerde de titel op een gedicht dat ze zelf op de middelbare school in haar dagboek schreef over haar toenmalige vriendje. Grappig genoeg is ze nu beste vrienden met deze jongen.

Clueless


Je zou het misschien niet denken, maar Clueless is een bewerking van Jane Austens Emma. De 16-jarige Cher besluit dat ze minder egoïstisch wil zijn. Daarom helpt ze het nieuwe meisje in de klas door haar populair te maken. Helaas lukt dit iets te goed, waardoor Tai ineens populairder wordt dan Cher zelf… Alicia Silverstone speelt de blonde, rijke Cher zo goed dat haar uitspraak ‘as if’ inmiddels algemeen gebruikt wordt. Leuk feitje: de cast van Golden Girls nam een ode op aan deze film.

My best friend’s wedding


Julia Roberts is de koningin van de jaren ’90 romcoms. Alleen al in dit lijstje komt ze drie keer voor. In My best friend’s wedding ontdekt ze dat ze gevoelens heeft voor haar beste vriend. Er is alleen één klein probleem: hij gaat trouwen. Julia zet alles op alles om het aanstaande huwelijk te saboteren, maar of dat gaat lukken is nog maar de vraag. Ze krijgt namelijk sterke concurrentie van een piepjonge Cameron Diaz. Leuk weetje: deze film is een omkering van de traditonele screwball comedies uit de jaren ’40.

While you were sleeping


Sandra Bullock verkoopt de kaartjes op een station. Elke dag bezoekt Peter haar loket voordat hij de trein neemt en stilletjes wordt ze verliefd op hem. Ze durft echter nooit iets te zeggen. Als Peter door een lelijke val op de rails in coma raakt, ontstaat er een misverstand. De verpleging ziet Sandra aan voor de vriendin van Peter. Ze gaat mee in dit verhaal, wat tot grote verwarring zal leiden als Peter ooit wakker wordt. Leuk feitje: de verpleegster wordt gespeeld door Margaret Travolta, de zus van John Travolta.

Four weddings and a funeral


Hugh Grant als een onhandige maar charmante jongeman, die verliefd wordt op een onbereikbare vrouw. Al zijn vrienden gaan trouwen, en op elke bruiloft is daar Andie MacDowell, met steeds bizardere hoeden. De twee draaien de hele film lang om elkaar heen, maar het lukt ze maar niet om de juiste timing te vinden. Maar de eigenlijke liefde van de film zit hem in de hechte vriendschap tussen Hugh en zijn gang, die deze romcom hartverwarmend maakt. Leuk feitje: de figuranten in de film dragen kleding die ze zelf naar bruiloften hadden gedragen.

Sleepless in Seattle


Meg Ryan, Tom Hanks, een schattig kind en een romantische ontmoeting bovenop het Empire State Building, zucht! Het zoontje van Tom Hanks maakt zich zorgen om zijn vader, die maar niet over de dood van zijn vrouw heen kan komen. Hij belt een radiopsychiater en trekt de aandacht van Meg Ryan. Zij besluit haar hele leven overhoop te gooien om de mysterieuze man over wie het gaat op de radio te vinden. Jaren ’90 romantiek ten top! Leuk weetje: Nora Ephron, de regisseur, is te horen als één van de andere bellers naar het radioprogramma in de film.

Pretty woman


Ja ja, daar is ze weer: Julia Roberts. Deze keer schittert ze als een prostituee, die door zakenman Richard Gere een week lang wordt ingehuurd om zijn partner te spelen. Snel verdiend, en ze mag bovendien nog lekker een middagje gaan shoppen met zijn creditcard. Maar na een intensieve week samen blijkt dat de vonk ook zonder geld blijft branden. Leuk weetje: de vrouw op de filmposter van Pretty woman is helemaal niet Julia Roberts, maar haar body double Shelley Michelle. De filmmakers hebben het hoofd van Julia hier later op gefotoshopt.

[td_smart_list_end]

Bekijk hier onze voordelige abonnementen en mis nooit meer een fabulous mama!

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.