Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

mobiele telefoon

7 tips voor omgaan met de eerste mobiel van je kind

De eerste mobiel van je kind is een groots moment. Of je hem nu geeft uit noodzaak, volle overtuiging of omdat je klaar ben met het gezeur; je kind gaat een nieuwe wereld in: de online wereld. Gemiddeld is dit inmiddels al op een leeftijd vanaf 9 of 10 jaar. De meeste ouders denken vooral aan wat hun kind allemaal niet moet doen met die mobiel. Martine de Leeuw is medeoprichter van de app ChatLicense en zet 7 tips voor je op een rij wat jij en kind juist wél kunnen doen. Zo ga je samen slim online.  

1 Ga –en blijf!- in gesprek

De allerbelangrijkste tip: zorg dat je verbonden bent en blijft. Vraag wat je kind op z’n mobiel wil doen en waarom. Ze hebben vaak zo enorm naar dit moment uitgekeken, maar ieder kind is anders en wil andere dingen. Welke apps willen ze hebben, waarom die apps, wat verwachten ze daarmee te kunnen? Neem alles wat ze zeggen serieus, je hoeft het zelf niet leuk te vinden of het ermee eens te zijn. Maar doordat je weet wat ze willen, kan je ze beter helpen in hoe ze dit het beste kunnen doen of (veiligere/handigere) alternatieven aanbieden.

2 Lees je in

Grote kans dat je maar half snapt waar je kids het allemaal over hebben. En dat je ook niet weet waar je moet beginnen om je helemaal in te lezen in al die apps en termen. Maar als je iedere dag even 3 minuten scrollen inruilt voor 3 minuten inlezen (of het door je kind laten uitleggen!), gaat jullie dat als gezin heel erg helpen. Als je namelijk beter weet wat er speelt in hun online wereld, kan je ze veel beter helpen. En die (mentale) hulp hebben ze hard nodig!

3 Maak afspraken

Maak niet alleen afspraken over de schermtijd, maar bespreek ook welke apps, waar & wanneer de telefoon gebruikt wordt. Hoe je met aankopen omgaat, je sociaal gedraagt, informatie deelt en welke regels er thuis en op school gelden. Met duidelijke afspraken weet je kind waar het aan toe is. Vertel je kind daarbij waarvoor bepaalde regels bedoeld zijn en laat ze ook zelf meedenken over goede oplossingen.

4 Zorg voor de juiste instellingen

Zorg dat je kind de laatste versie van het systeem gebruikt van de telefoon (Android, iOS) zodat het veilig aan de slag kan. Daarnaast zijn er verschillende familie-instellingen per systeem aan te maken, schermtijden per app en hebben ook steeds meer apps specifieke instellingen voor ouderlijk toezicht, delen van locatie en data.

 5 Veroordeel niet

Probeer verder te kijken dan je eigen oordeel over een bepaalde app (zonde van je tijd..), gebeurtenis (ach, dat valt echt heel erg mee..) of aankoop (dat is het echt niet waard..). Jouw kind bouwt aan zijn eigen identiteit. Luister naar wat je kind zegt, toon interesse, respecteer de ervaringen en kijk wat er nodig is om je kind verder op weg te helpen zonder te oordelen. Ook als er fouten gemaakt worden, moeten kids het gevoel hebben dat ze bij je terecht kunnen. Want die horen erbij, zijn super leerzaam, maar wel fijn als je ervan weet. Dus zorg dat je open en bereikbaar bent en blijft.

6 Geef het goede voorbeeld

Kinderen leren het meest van wat ze om zich heen zien. Dat gedrag kopiëren ze en passen ze zelf toe. Dit doen ze dus ook met de mobiele telefoon. Zien ze jou altijd en overal op je mobiel? Waarom zouden zij dit dan niet mogen? Natuurlijk kan je andere regels hebben voor ouders en kind, maar uit onderzoek blijkt dat ze deze dubbele realiteit hen een heel machteloos gevoel geeft. Probeer dus zelf het goede voorbeeld te geven, zoals geen telefoon aan tafel voor zowel de ouders als kinderen.

 7 Je bent niet alleen!

Ze zeggen wel “it takes a village to raise a child” en dat geldt ook zeker voor alles wat er allemaal komt kijken als je kind de online wereld in gaat. Je staat er dus zeker niet alleen voor! Kijk wat vrienden doen, bespreek het met ouders van de klas, stel vragen aan ouders met oudere kids en pak hulp aan waar nodig.

Lees ook: Het gevaar van overmatig telefoongebruik bij kinderen

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama
magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.