Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Het gevaar van overmatig telefoongebruik bij kinderen

Zit je eraan te denken om binnenkort een telefoon voor je kind aan te schaffen? Dan is het belangrijk om duidelijk te maken welke gevaren overmatig telefoongebruik met zich meebrengen. Het hebben van een telefoon heeft namelijk niet alleen maar voordelen. Benieuwd naar de grootste gevaren van overmatig telefoongebruik van kinderen? Wij zetten ze hieronder voor je op een rij om je hier een goed beeld van te geven.

Als je overweegt om een smartphone te kopen voor je kind, dan is het wel van belang dat je een weloverwogen aankoop doet. Voor kinderen is het handig om te kiezen voor een toestel van een klein formaat. Als ouder is het bovendien fijn als het toestel voorzien is van functies op het gebied van ouderlijk toezicht. Investeren in kwaliteit is slim om te doen, omdat je kind dan voor een lange tijd plezier heeft van het toestel. Samsung telefoons vergelijken is een aanrader als je een telefoon van hoge kwaliteit wilt kopen.

Een smartphoneverslaving
Een van de grootste gevaren van overmatig telefoongebruik bij kinderen, is dat het kan leiden tot een smartphoneverslaving. Dat is het geval als je kind continu achter het schermpje van zijn of haar telefoon te vinden is. Een telefoonverslaving leidt tot diverse problemen en het kan lastig zijn om hier vanaf te komen. Als ouder is het daarom slim om de schermtijd van je kind in de gaten te houden. Bepaal een maximale schermtijd per dag en stel duidelijke regels op over het smartphonegebruik.

 

Een slechte nachtrust
Wat ook een nadeel is van overmatig telefoongebruik, is dat het een slechte nachtrust kan opleveren. Dat moet je voor je kind natuurlijk absoluut zien te voorkomen, want is belangrijk dat hij of zij genoeg slaapt. Het blauwe licht van telefoons zorgt ervoor dat de nachtrust verstoord wordt. Als je kind net voor het slapengaan nog achter het schermpje zit, dan kan het langer duren voordat hij of zij in slaapt valt.

Minder sociale vaardigheden
Overmatig telefoongebruik kan ook de sociale vaardigheden van je kind in de weg zitten. Als je kind alleen maar met een smartphone bezig is, is de kans klein dat er veel tijd met anderen gespendeerd wordt. Online interacties gaan dan boven fysieke ontmoetingen, waardoor de sociale vaardigheden van je zoon of dochter zich minder snel ontwikkelen. Dat kan er weer toe leiden dat je kind minder goed is in vrienden maken, zeker in vergelijking met leeftijdsgenoten die niet veel tijd achter een schermpje doorbrengen.

Diverse gezondheidsproblemen
Het is ook mogelijk dat overmatig smartphonegebruik leidt tot gezondheidsproblemen bij kinderen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld problemen aan de ogen, slaapstoornissen, vermoeidheid, depressie en angst. Het langdurig gebruiken van een scherm is dus niet bevorderlijk voor de gezondheid van je zoon of dochter.

Kortom, overmatig telefoongebruik bij kinderen heeft diverse nadelen. Het is belangrijk om je kind hierop te wijzen als ouder, zodat de gevaren hiervan duidelijk zijn. Doe er dan ook alles aan om het schermgebruik van je kind te beperken. Zo voorkom je een verslaving en alle vervelende problemen die hierbij komen kijken.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama
magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.