Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Jongetje leert weerbaarheid

5x zo kan jij je kind weerbaarheid aanleren

Het liefst zouden we in een wereld leven waarin iedereen elkaar met respect behandelt. Waarin meisjes ‘s avonds laat zorgeloos alleen over straat kunnen en iedereen begrijpt wat consent betekent. Waarin pesten niet voorkomt en iedereen #doeslief heeft omarmd. Helaas is die wereld nog altijd geen realiteit. Het is dus prettig om te weten dat je kind zich staande weet te houden, mocht hij ooit iemand tegenkomen die kwaad in de zin heeft. Met deze 5 tips help je je kind om weerbaar te zijn.

Oefen een trotse houding

Weerbaarheid begint met trots en zelfvertrouwen. En trots en zelfvertrouwen beginnen dan weer met een goede houding. Daarnaast draagt het ook nog bij aan de gezondheid van je kind. De juiste houding versterkt de rug en verbetert de ademhaling. Genoeg redenen dus om al jong te beginnen met het versterken van de rugspieren en het benadrukken van het belang van rechtop zitten en staan.

Praat over hypothetische situaties

Een goede voorbereiding is het halve werk. Deze bereik je door regelmatig met je kind in gesprek te gaan. Vraag eens wat hij zou doen als iemand over zijn grenzen heen gaat. Of hoe hij erop zou reageren als iemand zijn speelgoed afpakt. Zo leert je kind om hierover na te denken en kan je rustig bespreken wat een gepaste reactie zou zijn.

Bekijk filmpjes of lees verhalen over weerbaarheid

Er zijn veel films en boeken die gaan over situaties waarin een personage weerbaar moet zijn. Zo kan je goed aansluiten op de leeftijd van je kind en laten zien hoe anderen met zulke situaties omgaan. Door er later samen over te praten kan je helpen het verhaal op zichzelf te betrekken. Hierdoor help je je kind goed na te denken over wat hij zou doen in zo’n situatie.

Leer je kind respectvol met anderen om te gaan

Het aloude gezegde luidt: ‘Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’. Zet dit principe voort in je opvoeding en leer je kind het belang van respect voor anderen. Als je kleine zelf weet hoe het moet, weet hij ook wanneer een ander zich niet op die manier gedraagt. Leg het niet alleen uit, maar geef ook het goede voorbeeld. Zo herkent je kind schadelijke situaties sneller en kan hij er goed op reageren.

Werk met je kind aan een gezond zelfvertrouwen

Met een gezond zelfbeeld en voldoende zelfvertrouwen durft je kind voor zichzelf op te komen. Hij zal daardoor minder snel ‘meelopen’ met een pestkop en zich niet zo snel laten overhalen om verkeerde dingen te doen. Samen met de andere tips in dit lijstje vergroot een zelfverzekerde houding de weerbaarheid van je kind enorm.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.