Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Buitenspelen

Waarom is buitenspelen zo belangrijk?

We weten allemaal dat buitenspelen belangrijk is voor kinderen. Maar wat is er precies zo goed aan? Hoe stimuleer je je kind om lekker naar buiten te gaan en vanaf welke leeftijd kan hij/zij zelfstandig buiten spelen?

Waarom is buitenspelen zo belangrijk?

Buitenspelen is niet alleen goed voor kinderen vanwege de frisse lucht, maar er zijn nog veel meer redenen om je kind dagelijks minstens een uur buiten te laten spelen. Buitenspelen maakt een kind namelijk sterker en socialer. Bij basisschoolkinderen verhoogt buitenspelen ook nog eens de leerprestaties en de cognitieve ontwikkeling. Vooral kinderen die wat minder goed kunnen stilzitten, hebben er echt wat aan om dagelijks buiten uit te razen. Dat geldt ook voor hele jonge kinderen.

Hoe vaak buitenspelen en hoe lang?

Kinderen moeten elke dag minimaal één uur matig intensief bewegen. Dat geldt ook voor dreumesen en peuters, dus stimuleer je kind van jongs af aan om veel te bewegen en naar buiten te gaan. Laat je kind vanaf twee jaar zoveel mogelijk zelf lopen en laat de buggy regelmatig thuis. Maak je geen zorgen, kinderen van twee tot vier jaar kunnen prima één tot drie kilometer wandelen. Even samen naar de supermarkt lopen, een rondje speeltuin en een potje tikkertje spelen, en je kind komt makkelijk aan minstens een uur beweging per dag.

In weer en wind naar buiten

Slecht weer? Dat is geen reden om niet naar buiten te gaan! Zolang je kind de juiste kleding aan heeft, kan hij/zij prima buitenspelen met slecht weer. Zorg dus dat je laarzen, poncho’s, handschoenen en andere buitenkleding in huis hebt en maak ook eens een boswandeling in de regen of vrieskou. De meeste kinderen vinden een beetje guur weer helemaal niet erg. Heb je een tuin met veranda? Dan kun je je kind ook daar laten spelen met slecht weer, dan speelt hij/zij evengoed buiten maar is het wat minder koud/nat. Bij ForaVida webshop kun je terrasoverkappingen en glazen schuifwanden wanden bestellen.

Buitenspelen met slecht weer ook leerzaam. Zo leert je kind dat het bij harde wind lastiger is om je evenwicht te bewaren. Of dat een bal gooien en vangen een stuk moeilijker is als het waait. Slecht weer kan buitenspelletjes ook extra leuk maken. Speel tikkertje waarbij je vrij bent als je op een droge plek staat.

Zo kun je buitenspelen stimuleren

Dat er steeds minder wordt buiten gespeeld, heeft onder andere te maken met het toenemende beeldschermgebruik. Veel kinderen vinden gamen, video’s kijken en social media zo leuk, dat ze maar met moeite naar buiten te krijgen zijn. Hier een aantal dingen die je kunt doen om buitenspelen te stimuleren:

  • Geef het goede voorbeeld, ga zelf ook veel naar buiten
  • Maak naar buiten gaan aantrekkelijk. Ga met je kinderen naar een leuke plek
  • Laat je kind eens buiten knutselen of spelen met de Lego in plaats van binnen
  • Zorg voor een voorraad kleding en schoenen die vies mogen worden. Dan kunnen jullie er in alle weersomstandigheden op uit
  • Stimuleer contact met buurkinderen, waarmee je kind – als hij/zij oud genoeg is – buiten kan spelen

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.