Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Hoogbegaafd kind leest een boek bij de zonsondergang

Hoogbegaafd: is jouw kind bovengemiddeld slim?

Hoogbegaafdheid is een verzamelterm voor personen met een bovengemiddelde intelligentie. Maar ook aspecten als creativiteit en doorzettingsvermogen spelen in rol bij hoogbegaafde kinderen. Vermoed jij dat je kindje hoogbegaafd is? Deze tekenen kunnen daarop wijzen:

Tekenen dat je kind misschien hoogbegaafd is

Hoogbegaafde kinderen vertonen verschillende kenmerken, waarin ze zich onderscheiden van andere kids van dezelfde leeftijd. Dat betekent niet dat je kind direct hoogbegaafd is als hij één van deze kenmerken vertoont, maar het kan wel goed zijn om het in de gaten te houden. Herken je meerdere van deze signalen bij jouw kleine, dan kan je overwegen om een IQ-test te laten afnemen bij een kinderpsycholoog.

Grote nieuwsgierigheid en feitenkennis

Wil jouw kleine bolleboos altijd overal het fijne van weten? Word je helemaal gek van het woord ‘waarom’ en is je kind regelmatig op onderzoek uit? Dat kunnen signalen zijn van een bovenmatige intelligentie. Door al dat onderzoek groeit ook de feitenkennis en algemene ontwikkeling van je kind.

Goed geheugen en sterke concentratie

Als jouw zesjarige foutloos alle hits van K3 en Frozen meezingt en zonder moeite het telefoonnummer van iedereen in de straat op kan noemen, is zijn geheugen waarschijnlijk bovengemiddeld goed. Daarnaast zal je merken dat je kleine zich langer en beter kan concentreren dan leeftijdsgenootjes. Je kan dit testen door bijvoorbeeld een potje memory te spelen.

Speciaal gevoel voor humor

Hoogbegaafde kinderen hebben vaak een bijzonder gevoel voor humor, dat niet iedereen begrijpt. Ook snappen ze eerder ‘volwassen’ humor en lachen ze mee met jouw grapjes. Merk je dus dat je kind regelmatig in een deuk ligt, terwijl niemand anders snapt waarom? Dan kan het goed zijn om andere tekenen in de gaten te houden.

Veel inlevingsvermogen en betrokkenheid

Hyperintelligente kinderen zien veel eerder dat er iets aan de hand is met anderen. Ze kunnen zich goed inleven in de gedachten en gevoelens van de mensen om hen heen. Daarnaast zijn ze vaak extra gevoelig voor subtiele signalen in de lichaamstaal of het stemgeluid van anderen.

Valt op in zijn schoolwerk

Dit kan zowel positief als negatief zijn. Mensen denken vaak dat hoogbegaafde kinderen voor ieder proefwerk een 10 halen. Soms is dat ook zo, maar onderpresteren kan ook een signaal zijn. Vertoont jouw kleine Einstein verschillende tekenen van hoogbegaafdheid, maar zie je dit niet terug in zijn cijfers? Praat dan eens met de leerkracht. Misschien is er simpelweg niet genoeg uitdaging voor jouw kind.

Perfectionisme en een kritische houding

Een hoogbegaafd kind stelt vaak hoge eisen, zowel aan zichzelf als aan anderen. Dit hoeft niet per se over schoolwerk te gaan. Ook op andere gebieden kan je kind veeleisend zijn en een kritische houding hebben. Deze prestatiegerichtheid kan soms leiden tot onzekerheid of zelfs faalangst.

Diepe gedachten over de zin van het leven

Heeft jouw kleine al van jongs af aan diepzinnige vragen en gedachten over het leven? Dan is er een kans dat hij hoogbegaafd is. Door de combinatie van intelligentie en inlevingsvermogen ontstaat al snel een bovenmatige interesse voor filosofische kwesties.

Omgaan met een hoogbegaafd kind

Hoogbegaafdheid kan problemen met zich meebrengen voor je kind. Hij kan zich onbegrepen voelen, motivatie verliezen door een gebrek aan uitdaging of last krijgen van faalangst. Als ouder kan je zorgen dat je kleine slimmerik goed begeleid wordt.

Daag je kind voldoende uit

Zorg ervoor dat je kind zijn talenten voldoende kan ontplooien. Dat kan op school zijn, door gebruik te maken van een plusklas of de mogelijkheid een klas over te slaan. Maar ook op andere gebieden kan je kind uitdaging vinden, zoals in sport of muziek.

Behandel je kind zoveel mogelijk normaal

Niemand vindt het leuk om in een hokje gestopt te worden, ook hoogbegaafde kinderen niet. Probeer dus om ook andere aspecten van de persoonlijkheid van je kind te belichten. Intelligentie is maar een deel van wie iemand is. Behandel je kind dus zoveel mogelijk normaal en laat zien dat je zijn hele persoonlijkheid ziet.

Geef complimenten voor proberen, niet voor presteren

Prestaties zijn heel leuk, maar kunnen ook druk leggen op je kind. Probeer daarom je kind complimenten te geven als hij iets nieuws probeert, ongeacht hoe het uitpakt. Hierdoor groeit zijn zelfvertrouwen en houd je faalangst binnen de perken.

Leer je kind om te gaan met teleurstelling

Het is een misvatting dat hoogbegaafde kinderen álles goed kunnen. Net als iedereen hebben ook zij sterkere en minder sterke punten. Ook bij een kind dat hoogbegaafd is, zal er dus weleens iets mislukken. Laat je kind zien dat je ook dan nog van hem houdt en leer hem hoe je met teleurstellingen kan omgaan.

Laat de nieuwsgierigheid van je kind de vrije loop

Soms kunnen de vragen van je kind behoorlijk irritant zijn, of nét op een ongelegen moment komen. Vragen stellen is echter de beste manier voor je kind om de wereld om zich heen te begrijpen. Door vragen te beantwoorden en aan te moedigen, houd je angst voor de buitenwreld onder controle en stimuleer je je kleine bolleboos om zich te blijven ontwikkelen.

Profiteer nu van de scherpste aanbiedingen en neem een abonnement op fabulous mama!

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.