Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Jong meisje smeert crème op haar arm met eczeem

Eczeem: 10 tips om de klachten te verlichten

Eczeem is een vervelende huidaandoening. Als je kind hier last van heeft, is vooral de jeuk erg lastig. De onderstaande tips kunnen je kind helpen ermee om te gaan.

Wat is eczeem?

Eczeem is een verzamelnaam voor rode, extreem droge plekken op de huid, die erg jeuken. Deze komen af en toe op, maar er zijn ook periodes dat de klachten minder erg zijn. Het is mogelijk dat je kind eroverheen groeit. De plekken kunnen ontstaan door chronische ontstekingen. Dat noem je constitutioneel eczeem of atopie.

Daarnaast kan eczeem ontstaan door een allergische reactie. De huid komt dan in contact met een stof die een allergie triggert. Denk hierbij aan bepaalde douchegels, wasmiddel of bodylotions. Ook stoffen als nikkel of bepaalde voedingsmiddelen kunnen klachten veroorzaken.

Is eczeem besmettelijk?

Je hoeft niet bang te zijn dat je ook schilfers krijgt, want eczeem is niet besmettelijk. Het kan wel in de familie zitten, maar dat hoeft niet altijd. Je kan je kind dus gewoon aanraken of insmeren met crème, zonder bang te zijn zelf last te krijgen.

Tips bij eczeem

Als je kind eczeem heeft, kan hij daar veel last van hebben. Vooral de jeuk is frustrerend, maar ook onzekerheid kan optreden als de schilfers op een duidelijk zichtbare plek zitten. De volgende tips kunnen verlichting geven:

  1. Laat je kind niet te vaak douchen. (Heet) douchen droogt de huid uit. Dit verergert de klachten. Zorg dus dat je kind niet te warm en niet te lang onder de douche gaat.
  2. Gebruik geen zeep. Ook zeep zorgt voor uitdroging van de huid. Kies liever voor een zeepvrije wasgel of was je kindje met alleen water.
  3. Smeer je kind goed in. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: een droge huid is vatbaarder voor eczeem. Smeer je kind dus regelmatig in met een (hypoallergene) crème, zeker in de koude wintermaanden.
  4. Kies voor ademende, luchtige kleding. Stoffen als wol en nylon kunnen de huid verder irriteren. Kies liever voor 100% (bio)-katoen, dat ademt het beste.
  5. Gebruik hypoallergeen wasmiddel. Veel wasmiddelen zijn vrij agressief, waardoor atopie getriggerd kan worden. Let er dus op dat het wasmiddel dat je gebruikt zacht en anti-allergisch is. Laat wasverzachter liever helemaal achterwege.
  6. Leer je kind direct te douchen na inspanning. Opdrogend zweet kan de eczeem flink verergeren. Door heel kort, niet te warm af te spoelen na het sporten, voorkom je extra irritatie.
  7. Houd de nagels van je kind kort. Hoe vaak je ook zegt ‘niet krabben’, je kind gaat dit toch af en toe doen. Met geknipte nagels richt dit minder schade aan. In erge periodes kan je ‘s nachts overwegen je kind handschoenen aan te trekken.
  8. Zeewater en zonlicht kunnen helpen. Een strandvakantie kan verlichting geven voor de klachten van eczeem. Smeer je kind dan wel goed in met waterproof zonnebrandcrème, want een verbrande huid is juist meer geïrriteerd.
  9. Help je kind omgaan met stress. De jeuk lijkt erger als je kind niet lekker in zijn vel zit. Probeer dus te zorgen voor voldoende ontspanning en werk samen aan een beter zelfvertrouwen.
  10. Investeer in een luchtbevochtiger. Droge lucht verergert de schilfers en de jeuk. Je kan overwegen om in de slaapkamer van je kind een (goedkope) luchtbevochtiger neer te zetten. Zorg ook dat je de slaapkamer regelmatig goed laat doorluchten.
cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.