Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

De redactie test; Groninger Museum – de Kinderbiënnale

Nu de musea weer open zijn kunnen we de kinderen meenemen om cultuur te snuiven. Dat klinkt heel leuk en leerzaam, maar vinden kinderen het echt zo leuk om rond te lopen in een museum? Wij namen een proef op de som en vertrokken met het gezin Toon (48) Flory (37) Maud (8) en Jynthe (5) naar Groningen. Het Groninger Museum heeft namelijk een Kinderbiënnale, van wat dat precies inhoudt wij hadden geen idee. Tijd om dit uit te zoeken.

Na ruim 2 uur rijden komen we aan in het centrum van Groningen. We parkeren de auto tegenover het station en kijken elkaar aan. We hadden beter de trein kunnen nemen. Recht tegenover het station staat een opvallend geel gebouw; het Groninger Museum; hier moeten we zijn.

Bij binnenkomst volgen de meiden direct de vrolijke kleuren die ons naar de Kinderbiënnale leiden. We manoeuvreren ons door een doolhof van bamboestokken, het Bibber Bos. Het is direct een beleving, sommige stokken beginnen te trillen als je deze aanraakt, de stilte, de geluiden en schaduwen maken het zelfs een beetje spannend.

We komen uit bij een ander kunstwerk. De meiden noemen het een “drollenhuis” maar het is eigenlijk een ´Cozy Shelter`. We lezen op de het bordje wat de bedoeling is. Je kan erin, althans de meiden. Ze vinden de ingangen en weg zijn ze. We horen een hoop gegiechel en wachten rustig af. De Cozy Shelter blijkt zacht en comfortabel te zijn van binnen. De meiden smeken ons om erin te gaan en Toon gaat op handen en voeten door het gat.

De volgende ruimte is mijn favoriet, de Orkest Ontdekker. Een ruimte gevuld met blokken voorzien van plaatjes van instrumenten. Je kan hier zelf muziek maken en wanneer je op een blok gaat zitten beginnen de instrumenten te spelen, die staan afgebeeld op de blokken. Zo bouw je samen je eigen orkest. We zijn met zijn vieren en er zijn acht blokken, dus we vragen voorbijgangers te helpen alles aan te zetten. Samen redden we het om alle muziekinstrumenten te laten spelen en de ruimte vult zich met een heus symfonieorkest.

We vervolgen onze weg door het museum. De meiden vinden het fantastisch. We maken foto’s waarin we onszelf ‘klonen’, bekijken de mooiste science fiction-achtige machines en vinden kunstwerken gemaakt van duizenden knopen en kilometers katoen touw.

Maud is al een tijdje gebiologeerd door graffiti, dus wanneer we bij een op Graffiti gebaseerde muur komen wordt ze helemaal wild. De muur blijkt interactief; er wordt met ‘handjes’ aangeven waar je de muur kan aanraken om de Graffiti tot leven te laten komen. Wat er gebeurt op deze muur is werkelijk magisch!

We komen uit bij een atelier waar de meiden zelf kunst kunnen maken. Niks is fout en alles mag. Jynthe vindt het wat erg spannend en kruipt bij mij op schoot. Maud niet, die wil zelf ook weleens wat proberen. Trots verlaat ze het atelier met haar ‘eigen’ kunstwerk dat ze ‘Weet ik veel’ heeft genoemd.

De zintuigen zijn geprikkeld en we besluiten ook nog door het Groninger Museum zelf te lopen. Het is mooi om te zien dat sommige schilderijen hun interesse wekken. Maud zegt dat ze steeds iets anders ziet als ze langer naar een schilderij kijkt. Ik vertel haar dat dat precies is wat kunst inhoudt…

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.