Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Serena; Help, waar ben ik aan begonnen!

Serena van Mil (37) is gezinscoach, columnist en oprichtster van het platform ‘van Single tot Bonusmama’. Ze is Bonusmama en Mama van Dymar (13) en Charlie-Fay (4), samen met haar verloofde leven zij als samengesteld gezin in Amsterdam Oud-West.

De afgelopen maanden zijn heftig geweest. De druk op het werk, op onze financiën en hiermee op ons samengestelde gezin en relatie is groot. Het heeft mij gedwongen om pas op de plaats te maken en tijd en ruimte te vinden om te verwerken wat er op ons pad is gekomen de afgelopen maanden of eigenlijk moet ik zeggen jaren. Ik merkte dat mijn hoofd zo vol zat dat de kleinste dingen zorgde voor stress en zorgen. Alle ballen hooghouden had meer de vorm van een onhandige clown aangenomen i.p.v. een volleerde jongleur.

Het werd tijd om naar de ballen op de grond te kijken. Wat maakt dat het mij niet meer lukt om ze hoog te houden? En hoe ga ik ervoor zorgen dat er balans komt wanneer ik besluit ze weer op te pakken? Of kies ik ervoor om de ballen te laten liggen?

Mijn zoektocht was begonnen

Mijn hoofd en mijn lichaam vertelde mij dat er niks meer bij kan en dat ik alleen nog maar een pas op de plaats kon maken. Voelen wat je voelt, dingen doen waar je blij van wordt (om er vervolgens achter te komen dat je geen idee hebt waar je blij van wordt). Ik vind het erg confronterend te ervaren dat ik zo ver van mijn eigen gevoel verwijderd ben dat ik niet eens meer weet wat ik leuk vind of wat mij oprecht blij maakt. Nu heeft de Corona periode hier niet in geholpen. Met werk waar veel zorgen bij komen kijken, een thuis waar spanningen zijn en geen ‘echte’ ontlading in de vorm iets anders waar plezier bij komt kijken, is het ook niet gek dat er geen balans te vinden is. Ik weet ook dat ik hier niet alleen in sta, veel mensen hebben het moeilijk en zijn met hun neus op de feiten gedrukt.

Deze periode heb ik o.a. aangegrepen om aan de slag te gaan met mijzelf. Om te onderzoeken waar mijn patronen en gedachten vandaan komen. Naast de terugblik op mijn jeugd ben ik erachter gekomen dat acht jaar wonen in een samengesteld gezin meer impact op mij heeft gehad dan ik dacht.

Ben ik blij wie ik in de afgelopen acht jaar geworden ben?

Met veel delen gelukkig wel, maar ook zeker met een aantal delen niet. Mijn oneindige mogelijkheid om mijzelf aan te passen bijvoorbeeld. Hoe fijn het ook is om als een kameleon mee te kunnen bewegen, blijft de vraag; is het goed voor mij? Of bijvoorbeeld ‘mijn mond houden voor de lieve vrede’, wat creëer ik hiermee? En is dat écht helpend of is transparantie over wat je voelt of ervaart het meest eerlijk naar mijzelf toe maar uiteindelijk ook voor de relaties om mij heen? Ik ervaar dat mijn filter die ik al die tijd heb gehad om mijzelf te beschermen er steeds meer afvalt. Ik mag meer gaan ervaren wat ik voel en vanuit daar mijn keuzes maken. Ook als dit betekent dat ik vaker ‘tot hier en niet verder’ zeg.

Ik heb mij ook écht afgevraagd waar ik aan begonnen ben

We hebben heel veel fijne jaren meegemaakt, gek genoeg lijkt het, naarmate de tijd vordert, steeds een beetje ingewikkelder te worden. Voelen alle gezinsleden in ons gezin zich wel op hun gemak in deze samenstelling? Wat betekent het voor onze dochter en mijn bonuszoon om elkaar om de week als broer & zus te moeten missen en vervolgens weer opnieuw te moeten wennen aan elkaar? Hoe creëren we een ‘warm en ‘hecht’ gezin? Wanneer we allemaal samen zijn moeten we allemaal even acclimatiseren en kalibreren met elkaar en als hij er niet is, zijn we eigenlijk nooit compleet.

De twee werelden van mijn bonuszoon lijken ineens mijlenver uit elkaar te liggen, hoe ingewikkeld is dat voor hem, zeker als je zowel van je vader als van je moeder houdt?

Er komen veel zorgen en overwegingen bij kijken om het met elkaar goed te blijven doen. Het uitgangspunt is dat alle gezinsleden in het samengestelde gezin recht hebben op geluk. Het samenwerken stopt niet omdat er veranderingen plaatsvinden. Het vraagt om nieuwe inzichten, nieuwe gesprekken en samen evolueren.

Feit is, dit is onze realiteit

Ik bén eraan begonnen en ik zal het afmaken ook. Het alternatief zou namelijk een nog groter samengesteld gezin zijn, daar zit natuurlijk helemaal niemand op te wachten. En uiteindelijk is mijn liefde voor mijn partner en mijn samengestelde gezin veel groter. De lessen die ik krijg op het gebied van zelfinzicht, zelfreflectie en zelfliefde zijn uitdagend en waardevol. Het vraagt ook tijd om ze even te verwerken en wanneer ik ze een plekje heb gegeven, kan ik niet wachten om ze met je te delen.

Liefs, Serena

Op mijn website vind je ook mijn ‘Bonusmama Affirmaties’. Hiermee help je jezelf alvast op weg om een Fabulous & Kickass Bonusmama te zijn.

Instagram: Van Single tot Bonusmama

Facebook: Van Single tot Bonusmama

Fotocredit: Steef Fleur

Andere columns van Serena vind je hier

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.