Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

De horizontale spartel

De horizontale spartel

‘Dagboek van een peuter. Het leven van een peuter door de ogen van een peuter’ Heeft oma een piemel? Waarom luisteren papa en mama zo slecht, en wat zit er eigenlijk in mama’s bolle buik?  Avonturen, mysteries en hilarische belevenissen uit het leven van een peuter, verteld door de ogen van de peuter zelf. Iedere twee weken delen wij een nieuwe column.

De horizontale spartel

Vandaag is me het áller-áller-állergênants overkomen wat je als peuter maar kan overkomen. Ten overstaande van een volle speeltuin. Met meisjes. Meisjes met stáárten nota bene. Ik ben afgevoerd. Mama heeft mij afgevoerd. En niet zomaar afgevoerd, nee, in de horizontale spartel. Het begon allemaal heel onschuldig. Ik was met mama naar de bibliotheek geweest. De bieb. Dat vond ik best vermakelijk. Boekjes uitzoeken, zoals die andere brave (peuter)borsten is niet echt mijn ding. Maar er zijn genoeg andere dingen te doen in de bieb. Léuke dingen. Heerlijk racen op de trappen. Knopjes rammen in de lift. Kabels uit de computers trekken.  De ruimte vullen met een flinke TATATA. Dat kan geweldig galmen, want het is er belachelijk stil. En natuurlijk een toren maken. Een toren maken van heel dikke boeken. Die doen als je ze omgooit namelijk een prachtig harde BOEM.

Maar goed, op een bepaald moment wilde mama ervandoor. Ik was in een goede bui dus volgde haar braaf. Zonder stribbel of huil liep ik achter haar aan naar buiten. We gingen naar de bakker. Hand in hand. Bij onze bakker hebben ze niet alleen brood, maar ook koffie. Mamma nam er een. Zo’n koffie. En bij die koffie kwam, jawel jawel, een koekje. Een ronde. Grote. Glimmend van de suiker. Plotseling wist ik nog maar één ding, maar ik wist het heel zeker. Ik. Moest. Dat. Koekje. Hebben. Nu. Het mocht niet. Waarom ik zo moeilijk deed, vroeg mama geïrriteerd. Ik had toch ook al net een krentenbol gehad. En net ontbeten. En meer van dat soort kul.

Strijd

Om heel eerlijk te zijn, ik weet het zelf niet. Waarom het ineens zo’n halszaak werd. Feit blijft dat dat koekje ineens het centrum was geworden van de wereld. Het belangrijkste wat er was. Hoe of waarom, tsja, dat vertelde niemand me erbij. De wereld stopte gewoon met draaien. Het koekje was het stralende middelpunt. Alles eromheen werd vlekkerig en vaag. De vogels hingen met gespreide vleugels in de lucht. Bevroren in de tijd. Staarten van de schommelmeisjes wezen loodrecht omhoog. Alsof ze hun adem inhielden alvorens weer omlaag te ploffen. Zelfs grote kleuterjongens bleven steken, halverwege de glijbaan. Snot van een peuter-Hatsjoe zweefde in de lucht, net voor de wang van een knielende signora.

Het werd een vreselijke strijd. Ik zal u de details besparen. Ik huilde, schreeuwde, gilde en vocht. Gaf alles wat ik in me had. Wierp me ter aarde en trommelde met beide vuisten op de grond. Alsof ik mijn onrecht wilde aankaarten bij Moeder Aarde zelf. Ach ik weet het ook niet. Het was een lelijke strijd. Net toen het waarschijnlijk voor iedereen wel leek of het niet erger kon worden, nam mama een besluit. Ze deed iets onmenselijks. Ze gooide het koekje, míj́n koekje, in de bak. Bliksemsnel. In de prullenbak. Zonder pardon. Ik slaakte nog een laatste oerkreet. Mama plantte haar koffie op tafel. Ademde diep in. Ik zag die blik in haar ogen. Wist dat mijn uur geslagen had. Mama Had Besloten.

Afgevoerd

Ik werd afgevoerd. In horizontale positie verliet ik het strijdtoneel. Ten overstaan van iedereen. Mama was boos. Ze zei het er bij, maar ik had het zelf eigenlijk al begrepen. Horizontaal droeg ze me naar de auto. Eenmaal in de auto was mijn woede ineens weg. Als sneeuw voor de zon verdwenen. Alsof het koekje, en vooral het verlángen naar het koekje nooit hadden bestaan. Heel maf. Ik voelde me rustig en sereen. Ik vroeg of ik Bing mocht kijken. Daar had ik ineens wel zin in. Het mocht niet. Ik snap nog steeds niet waarom.

 

Tekst: Liza Rebecca van der Peijl | Beeld Pexels.com

 

Wil je ook de andere columns lezen van ‘Dagboek van een peuter? Dat kan hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.