Zoeken

Kies nu voor een abonnement met korting

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
BSO

BSO+: speciale opvang voor kinderen met een plusje

Gepubliceerd op: 22 mei 2022

De buitenschoolse opvang (BSO) is voor veel ouders een uitkomst. Het geeft de mogelijkheid om te kunnen blijven werken naast het hebben van een gezin. Helaas is de BSO niet voor iedereen een gegeven. In tegenstelling tot het regulier onderwijs, is het speciaal onderwijs namelijk niet verplicht passende opvang voor haar leerlingen te regelen. In Nederland vallen hierdoor 70.000 kinderen met een extra zorgvraag buiten de boot. Daarom richtte Anne-Sophie Schürmann samen met Olof van den Bout Vesper BSO+ op, een buitenschoolse opvang voor kinderen met een zogeheten ‘plusje’. “Wij voorkomen kansenongelijkheid bij kinderen door extra begeleiding en persoonlijke aandacht”, aldus Anne-Sophie.

Als kind aan huis

Kinderen die naar het speciaal onderwijs gaan, vallen in de reguliere buitenschoolse opvang vaak buiten de boot. Vanwege te weinig persoonlijke aandacht en te grote groepen kinderen is reguliere opvang voor hen vaak geen optie. Vesper BSO+ biedt buitenschoolse opvang met specialistische kennis en aandacht voor kinderen met een zorgvraag, zoals gedragsproblemen of een (licht) verstandelijke beperking. De BSO werkt met kleinere groepen en extra structuur. Daarnaast wordt er speciale aandacht besteed aan sport: iedere dag sporten de kinderen een uur, wat hun (mentale) gezondheid bevordert. Vesper BSO+ is inmiddels acties op 5 locaties in Amsterdam en Hilversum, waardoor 80 kinderen wekelijks begeleiding krijgen om écht kind te kunnen zijn. Anne-Sophie: “We willen de komende drie jaar graag groeien tot 20 locaties en daarmee de zorg van zo’n 500 ouders op ons nemen”.

De échte Vesper

De inmiddels 12-jarige Vesper inspireerde Anne-Sophie om Vesper BSO+ op te richten: “Het allereerste meisje dat ik begeleide heette Vesper. Ze heeft epilepsie en krijgt soms meer dan 10 aanvallen per dag. Alledaagse situaties konden daardoor omslaan tot levensbedreigende situaties, maar toch gaven haar ouders haar alle vrijheid om zich te kunnen blijven ontwikkelen.” Nergens kon Vesper terecht voor een passende opvang met de juiste begeleiding; het was te ingewikkeld voor veel reguliere opvanglocaties. “Nog steeds heb ik contact met Vesper en haar familie en ze heeft recentelijk zelfs onze vijfde locatie geopend”.

BSO

Code Zwart

In de jeugdzorg heerst al enige tijd ‘code zwart’. Kinderen kunnen soms nergens meer heen en de kansenongelijkheid neemt daardoor toe. Elke gemeente bepaalt op dit moment zelf hoe ze de jeugdzorg en haar diensten inrichten en bekostigen. Amsterdamse wethouder van Onderwijs, Armoede en Inburgering Marjolein Moorman: “Op dit moment is het verzorgen van buitenschoolse opvang niet verplicht voor het speciaal onderwijs, terwijl dit voor het reguliere onderwijs wel het geval is. Juist voor kinderen met een extra zorgvraag, zoals ADD, autisme of een (licht) verstandelijke beperking, is passende BSO belangrijk. Zo vallen ze niet wéér buiten de boot.” Schürmann ziet graag meer urgentie rondom de ongelijkheid voor kinderen met een ‘plusje’ én concrete oplossingen van de gemeente en politiek: “Er moet een algemene voorziening komen voor de BSO+ zodat kinderen van het speciaal onderwijs, en kinderen in het regulier onderwijs met een extra zorgvraag, hier écht kind kunnen zijn”.

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

Fabulous Mama editie nov2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.