Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Kind met ADHD probeert moeder uit schommel te trekken

ADHD: zo ga je ermee om als je kind het heeft

ADHD is een acroniem voor Attention-Deficit Hyperactivity Disorder, oftewel een stoornis waarbij je een korte aandachtsspanne hebt en hyperactief bent. Als je kind hier last van heeft, kan dit lastig zijn. Op school wordt immers van je verwacht dat je stilzit en oplet, twee dingen die voor een ADHD’er juist heel moeilijk zijn. Ook thuis kan het lastig zijn om ermee om te gaan. Je kind zal minder goed luisteren, sneller regels overtreden en soms onhandelbaar druk zijn. Met deze tips zorg je voor een prettige omgang met je kind met ADHD.

Medicijnen voor ADHD

Vanaf 6 jaar kan je kind medicatie krijgen voor ADHD, zoals Ritalin. Artsen zijn doorgaans wel voorzichtig met het voorschrijven van pillen. Ze kunnen vervelende bijwerkingen hebben en na langdurig gebruik hun werking verliezen. Soms kunnen wat aanpassingen ook zorgen voor verbetering, waardoor medicijnen niet meer nodig zijn. Overleg dit altijd met je arts.

Wees consequent

Kinderen met ADHD hebben veel behoefte aan duidelijke regels. Met heldere grenzen weet je kind wat er van hem verwacht wordt. Zo is de kans het grootst dat hij onthoudt wat de regels zijn en raakt hij niet in de war. Dit vergroot zijn zelfvertrouwen. Het kan helpen om de regels ergens op te schrijven, en je dan ook echt aan die afspraken te houden. Jullie kunnen dan altijd samen naar de geschreven regels kijken.

Zorg voor regelmaat

Alle kinderen zijn gebaat bij regelmaat, maar kinderen met ADHD hebben hier nog veel meer behoefte aan. Juist omdat ze zo snel afgeleid en druk zijn, is structuur belangrijk om de dagelijkse taken af te kunnen maken. Zorg dat dingen op een vaste plaats liggen, eet altijd op dezelfde plek en tijd en beperk schermtijd tot maximaal een uurtje per dag. Zo voorkom je dat je kind dingen vaak kwijtraakt of alle kanten op stuitert.

Beloon en straf direct

Als je kind ADHD heeft, raakt hij snel afgeleid en vindt hij het moeilijk om dingen te onthouden. Het is daarom belangrijk om direct te belonen of straffen. Wacht je hiermee, dan is je kind alweer vergeten waar de beloning of straf mee te maken heeft. Op die manier leert hij er niks van, en kan hij in de war raken over het gedrag dat je van hem verwacht. Door niet te wachten, weet je kind op welk gedrag de beloning gevolgd is en zal hij dit in het vervolg graag herhalen.

Trek één lijn met je mede-opvoeders

Waarschijnlijk ben jij niet de enige die verantwoordelijk is voor de opvoeding. Je partner, opa’s of oma’s, de oppas en de juf of meester zijn allemaal factoren. Aangezien regelmaat en structuur heel belangrijk zijn, kan het zinvol zijn om met al deze opvoeders af te spreken hoe jullie met je ADHD’er omgaan. Zo weet je kind duidelijk waar hij aan toe is en voorkom je verwarring of gemixte signalen.

Wees duidelijk en bondig

Het kan soms lijken alsof ADHD’ers expres niet naar je luisteren. Dat is meestal niet zo, ze raken gewoon heel snel afgeleid en vinden het daarom moeilijk zich op een gesprek te concentreren. Als je iets wil uitleggen of afspreken, is het dus handig om bondig te formuleren. Gebruik korte zinnen met een duidelijke en concrete boodschap. Als je niet zeker bent of je kind alles heeft gevolgd, vraag hem dan om te herhalen wat je net hebt gezegd.

Behandel je kind zoveel mogelijk normaal

Met de bovenstaande tips kan je redelijk normaal omgaan met je kind. De meeste ADHD’ers zijn gewone kinderen, die wat sneller zijn afgeleid dan anderen. Het is dus niet nodig om hier heel krampachtig mee om te gaan. Probeer aan te nemen dat je kind het goed bedoelt, ook al lijkt het soms alsof hij expres niet luistert of druk doet. Met een beetje begrip en een heleboel liefde komen jullie er vanzelf uit.

Abonneer je hier op fabulous mama en profiteer van de beste deals!

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.