Zoeken

Kies nu voor een abonnement met korting

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
driftbui

7 tips om de driftbui van je peuter (nog) beter te managen

Gepubliceerd op: 23 november 2023

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: een driftbui van je peuter. Of erger nog: een drifbui van je kind midden in de supermarkt. Om gek van te worden! Maar die driftbui van je kleintje hoort er nou eenmaal bij, dit komt omdat de hersenen van een peuter nog niet voldoende ontwikkeld zijn. Je kind heeft gewoonweg de skills nog niet ontwikkeld om zichzelf te beheersen en dat kan soms voor knap lastige situaties zorgen.
Tekst: Fela de Wit/Beeld Unsplash.com

1 wees het voor

Veel driftbuien ontstaan doordat je kind hongerig of moe is. Zorg ervoor dat je kind voldoende eet en op tijd zijn rustmomenten heeft. Zorg voor duidelijke bedtijden en ook voor genoeg rustmomenten op de dag, zodat je kleintje weer goed op kan laden.

2 geef aandacht

Kinderen die het gevoel hebben geliefd te zijn, krijgen minder driftbuien. Zorg ervoor dat je je kind genoeg aandacht geeft en maak vooral veel plezier. Als je kind de hele dag op de opvang is geweest, maak dan even goed contact en zorg voor een prettig samenzijn voordat je bijvoorbeeld de supermarkt in gaat.

3 erken de driftbui

Alleen al het erkennen van de driftbui kan soms, verbazingwekkend genoeg, de driftbui al stoppen. Zeg dus niet wat hij fout doet en dat hij daarmee moet stoppen, maar zeg bijvoorbeeld “Je wilt heel graag een koekje eten want je bent er dol op.” Daarna kun je uitleggen dat het niet mag. “Ik snap dat je het niet leuk vindt, maar we gaan zo eten, dus dan kunnen we nu geen koek eten want dan heb je straks geen honger meer.” Soms is het ook handig om de driftbui even te laten gaan, je kind kan dan zo hoog in zijn emoties zitten, dat hij niets anders meer kan doen dan schreeuwen en krijsen. Laat hem dan even uitrazen tot de storm weer wat is gaan liggen.

4 Blijf kalm

Als je zelf kalm bent, dan kun je je rust overbrengen op je kind. Dit kan, afhankelijk van de situatie, heel moeilijk zijn. Dus kalmeer eerst jezelf, voordat je je kind kalmeert. Adem diep in, tel even tot tien of loop naar de gang om even uit de situatie te ontsnappen. Hiermee creëer je een stabiele basis voor zowel je kind als voor jezelf.

5 voorkom een welles/nietes

Driftbuien leren peuters dat ze een eigen mening hebben en dit is een nieuwe, belangrijke stap in hun ontwikkeling. Ze zullen op hun eigen inventieve manier achterhalen dat ze hun zin kunnen doordrijven, soms met een welles/nietes. Voorkom dit, laat je kind zoveel mogelijk in zijn waarde maar blijf uit die machtsstrijd.

6 zorg voor afleiding

Afleiding kan een effectief hulpmiddel zijn aan het begin van een opkomende driftbui. “Kijk, zie je die vogel daar?” Veel peuters gaan hier graag in mee. Hierdoor verschuift zijn aandacht van wat eerst een mega groot probleem was.

7 na de driftbui

Als de rust weer in de tent is, dan is het zeer waardevol om samen met je kind de situatie te bespreken. Zorg voor een fijn moment samen om weer te verbinden en stel je kind gerust. Blijf rustig en begripvol. Hierdoor leert je peuter de situatie te begrijpen in kan hij zijn emoties herkennen en beter reguleren.

Lees ook: 6 tips om je auto netjes te houden als je kinderen hebt

Wil jij ook een ervaringsverhaal delen? Mail dan naar redactie@fabulousmama.nl

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous Mama editie nov2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.