Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

colum eveline

Column: Voor alle vaders en moeders een appeltaart!

Eveline (36 jaar) is columnist bij Fabulous Mama, moeder van een zoon (7) en een dochter (2). Eveline is werkzaam als docent en vindt het daarnaast leuk om te schrijven, lezen en muziek te maken. In haar blogs vertelt zij over de vrijeschool, leesplezier en alledaagse dingen in het leven van een moeder.

Voor alle vaders en moeders een appeltaart!

Kaarsen, eikels en kastanjes plaatsen mijn zoon en ik zorgvuldig op onze herfsttafel. En hoewel het warme weer en de zwoele avonden maar blijven aanhouden, ruik je buiten al die heerlijke aardse geuren en wordt de kamer soms versierd door betoverend warm licht, wanneer de zon door de gordijnen schijnt. Hoewel het soms nog zo lekker is buiten, lig ik nu liever met mijn boek op de bank. Mijn kinderen willen ook niet meer in de tuin spelen, de duplo mag van zolder en er wordt weer veel getekend bij ons thuis. Zelfs mijn leerlingen kunnen niet wachten tot het écht herfst is, vooral om hun herfstgarderobe weer uit de kast te trekken. Hoe komt het dat we met z’n allen niet kunnen wachten op die knusse donkere dagen?

Vorig weekend was de herfstequinox, dag en nacht duurden precies even lang. Zelf vier ik met mijn gezin altijd Mabon, wanneer de herfst begint.
Een herfstfeest, waarbij de oogst wordt gevierd en je de balans kunt opmaken in jezelf en over je leven. Al heel lang geleden vierden de Germanen herfstfeesten die het einde van de oogstperiode markeerde. In gezelschap genoten zij van al het vruchtbaars en lekkers en bereidden zij zich voor op de lange winter die voor hen lag.
Appeltjes vers uit de boom, walnoten, pompoenen, eikels en beukennootjes: het is niks nieuws dat we daar nog steeds heel blij van worden. Al die prachtige kleuren op tafel zijn een genot om naar te kijken.

 

Doordat de zon al weer wat eerder ondergaat voelen we ook de behoefte om het rustiger aan te gaan doen, ons terug te trekken in onze huizen en ons te verstoppen onder onze fleecedekentjes.
Maar helaas, de maatschappij past zich niet meer zo nauw aan bij wat de natuur ons laat voelen. We moeten door!
Zo zal je snel ontdekken dat geen van je kinderen zijn schoenen nog past,
je een ouderavond hebt en een kennismakingsgesprek met de juf.
Je zit tot laat bij een vergadering en in het weekend heb je helemaal geen tijd om door het bos te struinen met je kinderen.
Nee, nee, jij liep met twee jengelende kinderen door een schoenenzaak.
Vervolgens zit je door opbouwende stress ineens thuis met een opkomende griep. De balans is dan helaas ver te zoeken.

“Michaël verslaat een draak en neemt hierbij een jonkvrouw in bescherming.”

Dit jaar vierden wij thuis ook voor het eerst het Michaëlfeest, omdat mijn zoon is gestart op de vrijeschool. Michaël verslaat een draak en neemt hierbij een jonkvrouw in bescherming.
Die draak kun je symbolisch zien als een hindernis en het zwaard staat voor moed. En moed hebben we nodig om de schoonheid van de zomer niet te vergeten en te winter te overleven. Tijdens het feest worden allerlei spelletjes gespeeld die de kinderen uitdagen om moed en evenwicht in te zetten. Het is fijn dat er nog scholen zijn die tijd vrijmaken voor bezinning en natuurrituelen. Ik ben blij dat ik er een ‘graantje’ van mag meepikken in deze drukke periode. Zelf heb ik namelijk ook aardig wat draken te verslaan op het moment en wens ik mezelf, en alle andere lieve vaders en moeders, rust, een fleecedekentje en een appeltaart toe.
Fijne herfst en een mooi oogstfeest gewenst!

Lees ook deze column:
de magie van zelfredzaamheid bij een kind

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.