Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Nadya

De magie van zelfredzaamheid bij een kind

Nadya (37) is een ambitieuze moeder met een ernstige psychische aandoening, maar noemt zichzelf liever een manic momboss. In haar columns deelt zij haar reis als mompreneur in het financieel vrij worden en haar dromen waarmaken. Mocht je meer willen lezen over haar reis dan kun je Nadya volgen op Instagram: @manicmomboss

Rouwen en offline

Even een maandje niet online. Zowel met mijn bedrijf als privé. Dit doe ik standaard twee keer per jaar en soms vaker in verband met mijn bipolariteit. Hierdoor heb ik meer focus op mijn dromen en kies ik bewust voor de maanden dat ik gevoeliger ben, omdat ik dan sneller uit balans raak in mijn energie door mijn bipolaire stoornis.

Dit zijn bij mij de maanden januari en juli, omdat dit mijn ‘rouwmaanden’ van het jaar zijn. Ik zorg er dan ook voor dat als ik offline ben ik in die periode op vakantie ga of activiteiten plan die mij energie geven. Daarnaast neem ik al mijn doelen door voor de komende maanden en werk hiervoor mijn planning uit.

Niet om het rouwen tegen te gaan, maar juist om mijzelf te helpen in het rouwproces. Dit jaar had ik activiteiten gepland omtrent de zelfredzaamheid van onze kleine. In januari begonnen we bij zes maanden met de introductie van de Rapley Methode, oftewel het leren zelfstandig eten.

Deze methode houdt in dat je je kind, in plaats van gepureerd eten, stukjes geeft die hij zelf in zijn mond kan stoppen. Belangrijk is dat je kind op dat moment rechtop kan zitten, goed kan slikken en kauwen. Pas als je merkt dat je kind er aan toe is begin je met de methode.

Zelf heb ik de eerste zes maanden enkel borstvoeding gegeven en begon ik bij daarna gelijk met de Rapley methode, omdat onze kleine er aan toe was. Ik oefende met de methode door eerst telkens verschillende stukken fruit en groente voor te leggen, nadat ik borstvoeding gaf. Daarbij werkte ik met de voedselintroductieschema van Stefan Kleintjes en liet ik onze kleine van tevoren testen op allergieën bij de pindapoli. Nu een jaar verder eet ons kind geheel zelfstandig wat de pot schaft.

Self Rescue

Vorige maand was het tijd voor een nieuwe activiteit en die stond in het teken van zelfredzaamheid in het water. Een goed moment voor ons, omdat je er mee kan beginnen vanaf het moment dat je kleine kan kruipen of lopen.

Afijn, de maand juli stond in het teken van het volgen van een Self Rescue cursus, waarbij onze kleine leerde zelfredzaam te worden in het water. Door te leren geheel zelfstandig te drijven als een zeester én onder water zwemmen, met als doel van de buik naar de rug te draaien en van daaruit te drijven. Hierbij werd ook geoefend met kleren aan, want ja een val in het water kan ook plotseling gebeuren tijdens het spelen bij een sloot.

Maar je moederhart. Die heeft het de eerste cursusdagen wel te verdragen, want je gaat leren loslaten. Letterlijk. Onder water. De dagen daarop zijn geweldig. Je ziet de progressie en je kan gewoon niet geloven dat jouw éénjarig kind tot zoiets in staat is.

De magie van zelfredzaamheid bij een kind. Iets wat naar mijn mening meer op de voorgrond mag komen bij instanties zoals het consultatiebureau.

 

Heb je de vorige columns van Nadya gemist? Lees ze hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.