Je baby, dreumes of peuter wordt meerdere keren per nacht wakker of heeft moeite met inslapen. Het leidt vaak tot radeloosheid en vermoeidheid bij jullie als ouders. Online plaatsten we een oproepje wie er iets kwijt wilde over deze slaapproblematiek. Hier een greep uit jullie reacties plús nuttige tips. Doe er je voordeel mee enne… slaap lekker!
Tekst: Thea Tijssen | Beeld: Unsplash
‘Het voelde goed, alsof we teruggingen naar onze oerinstincten’
Josca Buitenhuis, mama van Jax (8) en Berend (bijna 3): “Jax was iets te vroeg geboren en vanaf het begin wilde hij om de twee à drie uur aan de borst drinken. Nacht na nacht probeerde ik wakker te blijven terwijl hij dronk, maar het was een worsteling. De nachten leken eindeloos, en na een paar maanden sliep hij nog steeds niet door.
Op een dag stuitte ik op een artikel van KIIND. Het ging over hoe gezond het eigenlijk is dat een baby om de paar uur wakker wordt voor zijn hersenontwikkeling. Wat een openbaring! Alles wat ik had gehoord over baby’s en slapen, kwam in een ander daglicht te staan. Ik las over het samen slapen met je baby, onder veilige omstandigheden. Ik ontdekte dat ik in de maternale houding kon slapen, waarbij Jax zelf de borst kon vinden als hij dorst had. Dit betekende wel dat ik nog steeds wakker werd, maar het voelde minder zwaar. Bovendien leerde ik dat borstvoeding ervoor zorgde dat ik dieper en kwalitatiever sliep dankzij bepaalde hormonen. Ik besloot deze methode te volgen; wat een verschil! Het voelde natuurlijk en goed, alsof we teruggingen naar onze oerinstincten.
Toen Berend werd geboren, twijfelde ik geen moment. Ik volgde meteen mijn natuurlijke instincten en we slapen nog steeds samen. Beide zoons hebben tot hun tweede borstvoeding gehad, en rond die tijd begonnen ze ook door te slapen.”
‘Sinds ons huis is uitgerookt, wordt ze niet meer huilend wakker’
Ayla Zasburg, mama van Anna (bijna 5): “Tot een halfjaar sliep Anna volgens het babyritme. Daarna was het drama. Ze was overdag lastig naar bed te krijgen. In slaap vallen lukte uiteindelijk alleen maar wiegend. Al snel ging ze naar één slaapje overdag, omdat ik haar ’s morgens niet meer naar bed kreeg. Tot anderhalf jaar hebben we haar in slaap gewiegd – toen werd ze te zwaar. Met pijn en moeite leerden we dit af. Dit vervingen we door haar te aaien op haar voorhoofd. ’s Nachts slapen, ging ook steeds moeizamer. Ze werd vaker wakker, ook aan het begin van de avond, huilend of gillend. Omdat die halve nachten ons zo opbraken, kozen we ervoor haar bij ons in bed te leggen. Dan was ze stil en sliep ze.
Sinds haar vierde is Anna van kamer veranderd en wordt ze vaak een keer ’s avonds wakker en stapt ze zelfstandig bij ons in bed. Soms wordt ze in de loop van de avond wakker, dan zitten we even bij haar en slaapt ze verder in haar eigen bed. Maar aan het eind van de avond of begin van de nacht belandt ze altijd bij ons. Ze heeft maximaal vijf keer in haar eigen bed doorgeslapen. Inmiddels hebben we eraan toegegeven, want we waren helemaal op.
Ongeveer een halfjaar geleden heb ik iemand ingehuurd die het huis heeft uitgerookt met salie en andere kruiden; om de slechte energieën in ons huis te laten verdwijnen. Anna wordt sindsdien niet meer huilend of hysterisch wakker, maar komt nog wel bij ons liggen. Volgende maand wordt ze vijf. Ze heeft een stapelbed gekregen en wil dolgraag bovenin slapen. We hebben de afspraak gemaakt dat ze bovenin mag slapen, mits ze daar goed in blijft slapen. Anders wordt het te spannend als ze er ‘s nachts uit moet. Hopelijk gaat zowel haar als onze wens in vervulling.”
Meer slaapervaringen lees je in Fabulous Mama editie 4-2024, die bestel je hier. Gratis verzending!
Ook een ervaringsverhaal delen? Mail naar redactie@fabulousmama.nl
Lees ook: Mijn kinderen zitten elke dag urenlang op schermpjes
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.