Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Redactie test: Gazelle Makki Travel

Ons redactielid Fela de Wit test samen met haar dochter Anna (4) de nieuwste elektrische bakfiets van Gazelle Makki Travel.
Tekst en beeld: Fela de Wit

Ik was altijd een beetje sceptisch over een elektrische fiets. Laat staan een elektrische bakfiets. Leuk hoor, hip en fancy, maar eerlijk gezegd niets voor mij. Want waarom zou je trapondersteuning nodig hebben als het veel gezonder is om zelf te trappen? Alsof een elektrische fiets je uitdaagt om (meer) calorieën te verbranden. Het hoefde van mij niet zo.

Deze week kwam de Gazelle Makki Travel binnen. Als enige binnen ons team zonder elektrische fiets in de schuur, was de eer aan mij om deze krachtpatser te testen. Dochter Anna zal vast heel blij zijn, want vanaf de allereerste keer dat ze een bakfiets zag, wilde ze er één hebben.

De meneer die de bakfiets bracht, legde me uitgebreid uit hoe het apparaat werkt. Hoe de accu eruit moet, hoe de standaard werkt en dat het sturen nog weleens een dingetje zou kunnen zijn. Omdat je het voorwiel niet ziet, ben je al snel geneigd om je stuur in de bocht een kwartslag te draaien, en dan kun je omkiepen.

 

Even over de bakfiets

De Gazelle Makki Travel is qua vorm compact. Zo op het eerste gezicht lijkt de bak vrij klein. Als ik de mijne naast een bakfiets van een ander merk plaats, valt me op dat de bakken van beide fietsen eigenlijk precies even groot zijn.

De binnenkant van de bakfiets kun je zelf samenstellen. Deze bakfiets heeft een bankje met twee gordels en een autostoel adapter. Ruimte genoeg voor twee kinderen en een baby. Aan de bagagedrager zou je eventueel een extra Gazelle-fietsstoel kunnen klikken, dan is er dus ruimte voor vier kids! Dat maakt de Gazelle Makki Travel ideaal voor de grotere gezinnen.

Aan de rechterkant van het stuur kun je door middel van een draaibeweging schakelen tussen de versnellingen. Links zit zo’n zelfde draaimechanisme, dat is de bel. In het midden zit een fietscomputer waarop je onder andere je snelheid kunt zien, maar daarover later meer.

Let’s go!

Op advies van de bezorger, fiets ik eerst een klein rondje om ons kantoor. Als je nog nooit op een elektrische bakfiets hebt gezeten, is dat best even wennen. En dat wennen doe je het liefst zonder kids. Het verraste me hoe licht het fietsen ging. De bakfiets an sich is niet heel licht, toen ik de eerste trapper naar beneden drukte, duwde de fiets me als vanzelf naar voren. Superchill!

Dit weekend werd het mooi weer en bij het ontbijt vertelde ik Anna dat ik een leuke verrassing voor haar had. Ze was dolblij en had in no time haar jas aan.

We wonen in Heemskerk, een dorpje tussen Haarlem en Alkmaar, op steenworpafstand van de duinen en het strand. Een nieuwe fiets wordt door de gemiddelde Heemskerker altijd als eerst in de duinen getest.

Eigenlijk fiets ik alleen met rokjesweer naar het strand, want de duinen zijn best pittig. Maar de Gazelle Makki Travel geeft tegenwind geen schijn van kans. Moeiteloos rollen we over de heuvels met de wind door onze haren. En ja, ik moet bekennen dat ik het stiekem wel tof vind om heel hard te gaan. Anna ook, ze motiveert me: “Harder mama!” Yes, mama zal eens laten zien hoe stoer ze nog is. Zodra ik een beetje m’n best doe, schiet de kilometerteller naar 27 kilometer per uur. In tegenstelling tot wat ik eerst dacht, word ik dus zéker uitgedaagd om te trappen. De fiets kan niet veel harder, uit veiligheid. Dat is maar beter ook, want je wil geen ongelukken veroorzaken.

De kruisberg is het hoogste punt op de route. Ik herinner me dat ik de berg meestal hijgend en puffend beklim, maar de Gazelle Makki Travel maakt het leuk. Met een big smile haal ik andere fietsers in en ben ik in no time boven. Heuveltje af is leuker. Even beeld ik me in dat ik als een bowlingbal de fietsers voor me van het pad af strike, maar ik houd me in. De fiets is wendbaar genoeg om te slalommen.

Strand in zicht

Nog een voordeel van een bakfiets: op veel plekken is een bakfietsenparkeerplaats. Zo ook hier op het strand. Alle ‘gewone’ fietsen moeten verderop geplaatst worden, maar de Gazelle Makki Travel mag vooraan. Scheelt weer lopen!

De standaard werkt heel simpel: je trapt ‘m net zo lang naar beneden tot de fiets stevig staat. En dan staat ‘ie zó stabiel, dat Anna zonder aarzeling uit de bak krabbelt. Nóg zo’n voordeel: de inkeping in de bak. Hierdoor klimt ze zelfstandig in en uit de bak, wat mij een hernia bespaart. Dan is het tijd voor een fijne strandwandeling.

Nadat onze voetjes even het water geraakt hebben, keren we terug. Anna is erg blij want ze vindt het leuk in mama’s nieuwe bakfiets. Ze klimt moeiteloos terug naar haar plek. De gordel kan ze niet zelf los- of vastklikken, daarvoor heeft ze te weinig kracht in haar vingertjes. Beter, want dan hoef ik me geen zorgen te maken dat ze de gordel onderweg open maakt. Wéér een detail waar Gazelle goed over nagedacht heeft.

Schermbesturing

Als we over een rustige vlakte fietsen, trekt het schermpje mijn aandacht. Het menu lijkt simpel, maar ik druk per ongeluk op ‘off’ en de motorondersteuning valt weg. Oeps, da’s niet de bedoeling. Zeker niet omdat we de hoge kruisberg nog moeten beklimmen. Opmerkelijk is dat het alsnog niet heel zwaar fietst. Zodra ik de functie ‘cargo’ ontdekt heb, is het een verademing om weer elektrisch aangedreven te worden.

De fiets kan gekoppeld worden aan de eBike Flow app. Deze app laat je zien waar de fiets staat, wanneer je hebt gefietst, hoe lang en welke route je hebt genomen. Ook kun je zien hoe vol je accu nog is en hoeveel kilometer je daarmee nog kunt fietsen. Het geeft zelfs aan dat mijn mobiele telefoon nog maar 27% batterij heeft. Maar wat ik het leukste vind, is dat ik kan zien hoeveel calorieën ik heb verbrand, dat zijn er meer dan ik aanvankelijk dacht.

Bye bye fietsendief

Een fietsendief maakt geen schijn van kans, want dankzij de eBike Lock kun je de aandrijfeenheid na diefstal digitaal blokkeren en dan heb je er niets meer aan. Het is dus eigenlijk een digitale sleutel waarmee je vanuit je smartphone je fiets op slot kunt zetten en de motorondersteuning kunt deactiveren.

Ook zit er op de bakfiets een GPS-module ingebouwd: Gazelle Connect. Klinkt cool, en dat is het ook. Want bij aankoop krijg je er niet alleen een jaar lang een gratis diefstalverzekering bij, Gazelle regelt ook een professionele opsporingsservice via de verzekering. Experts kunnen precies zien waar de fiets is, nemen hem mee en brengen hem weer bij je terug. Mocht het deze superhelden om wat voor reden dan niet lukken, dan krijg je via de verzekeraar je geld terug zodat je een nieuwe fiets kan kopen.
Op de fiets zelf staat overigens ook subtiel gemeld dat er GPS op zit, dus een slimme boef denkt wel twee keer na om deze te stelen.

Ik ben om!

Oké, ik geef het toe: ik ben om. Een elektrische bakfiets is wél de moeite waard. Het daagt me zeker uit om een tandje harder te trappen. Sterker nog, ik overweeg zelfs om mijn auto weg te doen. Want wat hebben we aan een tweede auto als de Gazelle Makki Travel ons net zo ver brengt? De aanschaf is niet niks, maar het scheelt sowieso in de benzinekosten en je betaalt geen wegenbelasting meer.

Ook lever ik met een bakfiets niets in qua ruimte. Een volle boodschappentas past prima naast Anna. Wat ik zou veranderen is het zadel. De bakfiets kwam met een standaard zadel en ik heb toch liever een rokkenzadel want ik draag graag een kokerrok. En voor wat extra luxe, zeker op zo’n casual rit, mist een bidonhouder. Met mijn waterfles in de bak, is het toch wat lastig drinken onderweg. Maar dit zijn zaken die voor nu de pret niet drukken. Ik ben erg enthousiast over de bakfiets en weet zeker dat we hier nog een heleboel mooie ritten op zullen gaan maken.

Lees ook: Happy kids, happy family in Denemarken

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.