Zoeken

Kies nu voor een abonnement met korting

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Tenicia deed een maagverkleining om zwanger te worden

Niet iedereen wordt zomaar zwanger. Dat weet Tenicia (25) maar al te goed. Na een maagverkleining kregen Tenicia en haar man Bart (25) hun dochter Alaya (5 maanden).
Tekst: Fela de Wit | Beeld: Unsplash.com

“Sinds mijn puberteit heb ik er al last van: hormonale problemen. Eerst bleef de menstruatie uit. Tot mijn achttiende om precies te zijn. Maar toen het eenmaal op gang kwam, was er geen houden meer aan. Mijn menstruatie was zó heftig, dat ik tot drie keer toe een spiraaltje ben verloren.

Ik zal nooit vergeten dat de dokter aan mijn moeder vroeg of ze wel zeker wist dat ik niet zwanger was. Hoezo zwanger? Ik? Nee, dat kon niet. Ik was pas veertien. Wel was ik te dik, maar een zwanger buikje ziet er toch net even anders uit. Mijn moeder bleef erop hameren dat er iets mis was, want volgens haar hoorde veertienjarige toch zéker al ongesteld te zijn. Na grondige onderzoeken in het ziekenhuis werd er niets gevonden. De conclusie was vermoedelijk stress.”

Menstruatie

“Toen mijn eerste menstruatie eindelijk kwam, vloeide ik non stop. Daarnaast kreeg ik ook overmatige haargroei en vergroeiingen in mijn baarmoeder. Iets waar niemand op zit te wachten, dus ik meldde me bij de dokter. Er werd Polycysteus-ovarium-syndroom (PCOS) vastgesteld. Een hormonale aandoening waarvan de oorzaak nog vrij onbekend is, maar waarbij de eierstokken meer mannelijke hormonen aanmaken.

Met de pil kon ik mijn menstruaties te reguleren. Er bestaan wel behandelingen om het vloeien tegen te gaan, maar daarvan is de kans groot dat ik onvruchtbaar zou worden. De dokter zei dat ik het beste door kon gaan met de pil, en zodra ik er klaar voor was, dan mijn kinderwens te vervullen. En als het kon, dan zo snel mogelijk mijn baarmoeder te laten verwijderen. Het maakte me best onzeker, want ik had op dat moment nog geen actieve kinderwens.”

Maagverkleining

“Als kind had ik al overgewicht, daarom ging ik min of meer verplicht naar zwemles. Mijn ouders merkten wel dat ik aanzienlijk meer aankwam. Ze hadden geen idee hoe het kwam, want ik at niets meer dan mijn broers en zussen. Wat ik ook deed, ik bleef te zwaar.

Vrouwen met PCOS krijgen het advies om naar de dokter te gaan zodra ze een kinderwens hebben. Dus daar zaten mijn man en ik. Het advies was om een maagverkleining te overwegen, omdat er in buikvet bepaalde hormonen zitten die je cyclus uit balans kunnen brengen. Best een zware beslissing. Het voelde namelijk alsof ik mezelf afwees: te dik om moeder te worden. Ik was altijd al fors geweest, dat was ik gewend.”

Verkeerd beeld

“De buitenwereld heeft vaak een verkeerd beeld van maagverkleiningen. Alsof het een makkelijke uitweg is voor gewichtsverlies. Veel mensen reageerden dan ook verbaasd als ik vertelde dat het idee niet van mij, maar van mijn huisarts kwam.

Ik wil dat stigma doorbreken en mensen bewust maken dat deze operatie soms een medische noodzaak is. Mensen die zo’n operatie puur uit cosmetische overweging aangaan, moeten dat zelf weten. Da’s hun keuze en ook helemaal prima. Wat me vooral opviel is dat velen denken dat mensen met overgewicht in de rij staan voor een maagverkleining, omdat dit de makkelijkste weg is naar maatje 36. Ik lijd aan een aandoening en was daardoor zo goed als onvruchtbaar. De maagverkleining was voor mij een behandeling die het probleem heeft opgelost.”

Nieuw begin

“Na de operatie herstelde mijn menstruatiecyclus en werd ik op natuurlijke wijze zwanger. Mijn zwangerschap verliep zo goed als zonder complicaties en onze dochter groeide goed. Na de operatie ben ik ongeveer 55 kilo afgevallen, maar het belangrijkste is dat mijn kinderwens is vervuld. Gewicht is voor mij nu irrelevant; mijn doel was om moeder te worden en dat is gelukt.

Het gaat nu heel goed met ons. Ik heb mijn hele zwangerschap geen vitaminetekorten gehad en zowel mijn dochtertje Alaya als ik maken het nu uitstekend. Ik ben dankbaar dat ik de keuze heb gemaakt om een maagverkleining te ondergaan, want zonder die ingreep zou ik mijn droom om moeder te worden niet hebben kunnen realiseren.”

Ook een ervaringsverhaal delen? Stuur een mail naar redactie@fabulousmama.nl

Lees ook: Lisa: ‘Ik kreeg de diagnose SI-gewricht syndroom tijdens mijn zwangerschap’

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Cover 4-2024 FabMam

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.