Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Tamar

Tamar is pleegmoeder van bijna tweehonderd kinderen

’s Ochtends weet ze nooit of er ’s avonds een nieuw, voor haar wildvreemd kindje aan tafel zit, want pleegzorg kan elk moment bellen voor crisisopvang. ‘Dus heb ik standaard nieuwe tandenborstels, ondergoed en pyjama’s in huis,’ aldus Tamar (45). En haar inzet loont: ‘Vaak zie ik een pleegkind al binnen een paar weken opfleuren, dat is zo mooi.’

Tamar is pleegmoeder van bijna tweehonderd kinderen

Nadat Tamar een Afrikaanse man op Bijbelstudie ontmoette en met hem trouwde, leerde ze een andere cultuur van dichtbij kennen. “Soms nam hij Nederlandse gewoontes over, andere keren deden we het op zijn manier. Zo creëerden we onze eigen cultuur. Via ons werk in een asielzoekerscentrum vingen we soms een kindje van een minderjarige moeder op. De vraag kwam of we pleegouders van buitenlandse kinderen wilden worden. Het paste inderdaad bij ons. Vlak na geboorte van mijn oudste kwam het eerste pleegkindverzoek. Al snel belden ze opnieuw: het waren er toch twee. Prima, laat maar komen. Ik regelde snel wat kleding en speelgoed en een paar uur later stonden ze op de stoep.”

‘Als een kind weer terug
kan naar de ouders is dat
fantastisch, al duurt dat
soms jaren’

Met handen en voeten

Vanwege hun gemixte culturele achtergrond mochten Tamar en haar man regelmatig vluchtelingenkinderen opvangen. Tamar: “Hoe dat gaat? Pleegzorg belt dat er een kind is, variërend van een pasgeboren baby tot een tiener. Ik vind het interessant iets meer te weten, maar soms hoor ik bij aankomst pas de naam van het kind. Ik weet nooit wat ik kan verwachten en hoelang een kind blijft, dat varieert van één nacht tot een paar weken, maanden of zelfs jaren. Soms krijg ik vooraf geen naam of leeftijd door en weet ik niet waar het kind vandaan komt en welke taal het spreekt. Dat blijft afwachten dus.

Tamar heet in werkelijkheid anders. Ze doet haar verhaal hier anoniem, omdat ze vaak geheime plaatsingen heeft vanwege ouders die het niet eens zijn met pleegzorg, of als er bijvoorbeeld sprake is van ontvoeringsgevaar

 

Je leest meer in de nieuwste Fabulous Mama 7-2021. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.