Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Vrouw met universitaire hoed verstopt zich achter boek

Taboemoeder: ‘Ik betaalde de juf van mijn zoon voor een beter schooladvies’

Marion (42): Mijn zoon Tim heeft een lastige basisschooltijd gehad. Hij werd gepest vanwege zijn bril. We merkten dat zijn schoolresultaten daaronder begonnen te lijden. In de eerste paar jaar deed hij het altijd heel goed, maar sinds groep 6 lijkt school hem steeds minder te interesseren.

Mijn man en ik zijn ervan overtuigd dat Tim hoogbegaafd is, en dat zijn slechte resultaten voortkomen uit het pesten en een gebrek aan uitdaging. Thuis is hij namelijk een stuk nieuwsgieriger en gemotiveerder dan op school. Al als 2-jarige kon hij hele voorleesboekjes uit zijn hoofd voordragen, en met 6 jaar kon hij al in drie verschillende talen tot twintig tellen.

Tim heeft zoveel in zijn mars, en ik weet zeker dat dit eruit komt als hij maar voldoende wordt geprikkeld.

Wij zijn allebei universitair opgeleid, en proberen onze zoon zoveel mogelijk uit te dagen. Het zou mijn hart breken als hij onder zijn niveau zou presteren en daardoor een mooie studententijd misloopt. Tim heeft zoveel in zijn mars, en ik weet zeker dat dit eruit komt als hij maar voldoende wordt geprikkeld.

Het zou dan ook het beste voor hem zijn om naar het vwo te gaan. Daar kan zijn intelligentie volledig tot zijn recht komen. Helaas dacht zijn juf hier anders over. Zij is sinds groep 6 de klassenleraar van onze zoon, en baseert haar oordeel op zijn gedrag in de klas. Hierbij gaat ze volledig voorbij aan het feit dat hij hier niet zijn volledige potentieel laat zien.

We hebben overwogen om juridische maatregelen te nemen.

Bij verschillende ouderavonden en 10-minutengesprekjes hebben mijn man en ik aangegeven dat het vmbo-t/havo-advies dat zij voorstelde niet paste bij ons kind. Zelfs toen we hem bij een onafhankelijk testbureau opnieuw de CITO-toets lieten maken en bleek dat zijn score hier hoger was, wilde ze niet afwijken van haar advies.

De schooldirecteur weigerde zich ermee te bemoeien, zij vond dat de juf in haar recht stond. We hebben overwogen om juridische maatregelen te nemen. Mijn man is advocaat, en hij zag wel mogelijkheden voor een zaak. Maar omdat Tim nog een half jaar op deze school moet doorbrengen, besloten we dat toch niet te doen.

Officieel betalen we Tims juf nu maandelijks een flink bedrag voor ‘extra bijles’.

De inschrijfperiode voor de middelbare school liep bijna af, toen ik van een bevriende vader hoorde dat de juf van Tim in scheiding lag. Haar man had haar zonder pardon het huis uitgezet, waar zijn nieuwe vriendin direct was ingetrokken. Nu huurde ze een klein flatje, maar hij had gehoord dat ze financieel bijna aan de grond zat.

Ik ben er niet trots op, maar op dat moment kon ik alleen denken wat dit voor mogelijheden bood voor Tim. En mijn vermoeden bleek te kloppen. Officieel betalen we Tims juf nu maandelijks een flink bedrag voor ‘extra bijles’. Dankzij deze lessen kan zijn schooladvies verhoogd worden. Wat alleen wij en de juf weten, is dat die bijlessen nooit plaatsvinden.

Tim verheugt zich er enorm op om naar het vwo te gaan.

Ik hoop van harte dat Tim er nooit achterkomt dat wij zijn lerares hebben betaald om hem naar het vwo te sturen. Voor zover hij weet, is dit altijd zijn advies geweest. Hij verheugt zich enorm op de middelbare school. Ik weet zeker dat hij het daar goed gaat doen. En zo niet, dan kunnen we die bijlessen misschien alsnog écht gebruiken.

Heb jij een geheim dat je (anoniem) met de lezers van fabmama.nl wil delen? Mail jouw verhaal dan naar webredactie@fabmama.nl!

Nooit meer iets missen? Abonneer je nu op fabulous mama en profiteer van mooie kortingen!

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.