Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Taboemoeder: ‘Ik geef borstvoeding aan mijn 7-jarige zoon’

Caroline (38): Het was niet makkelijk voor mij om zwanger te worden. Ruim twee jaar waren we aan het proberen, maar het gebeurde maar niet. We waren allebei al door de medische molen gegaan, maar er leek niks mis te zijn. En toch werd ik elke maand weer ongesteld, en begon ik steeds meer het vertrouwen in mijn lichaam te verliezen.

Een goede vriendin verwees me door naar een homeopaat. Ik was er sceptisch over. Behalve een yogalesje zo nu en dan had ik weinig met dat ‘zweverige gedoe’. Ze schreef me drankjes en zoetige pilletjes voor onder je tong voor. Mijn vriend had er weinig vertrouwen in, maar onder het mom van ‘baat het niet dan schaadt het niet’ begon ik er toch mee.

Ik stopte met het eten van vlees, zuivel, eieren en geraffineerde suiker.

En geloof het of niet, nog geen maand later had ik een positieve zwangerschapstest in mijn handen. Vanaf dat moment ben ik me meer in natuurgeneeswijzen gaan verdiepen. Om mijn zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen, schakelde ik de hulp in van een doula.

Zij hielp me om natuurlijke leefwijzen te ontdekken. Ik stopte met het eten van vlees, zuivel, eieren en geraffineerde suiker. Om te ontspannen begon ik met mediteren. Ik ben ervan overtuigd dat ik hierdoor een makkelijke zwangerschap had, zonder klachten als misselijkheid of hoofdpijn.

Mijn vriend raakte langzaam ook overtuigd. Hij zag hoe goed het met mij ging, dus paste hij ook zijn dieet aan. En ook hij begon zich langzaam steeds beter te voelen. Samen gingen we naar zwangerschapsyoga en deden we een cursus ‘Natuurlijk Bevallen’.

Natuurlijk had ik af en toe last van tepelkloven of verstopte melkklieren, maar vergeleken met de horrorverhalen die je soms hoort ging het heel soepel.

Omdat het zo goed bleek te zijn voor ons om natuurlijk te leven, besloten we ons kind ook op die manier op te voeden. Wij gunnen – net als alle ouders – ons kind het allerbeste. En volgens ons is dat een leefstijl die een is met de natuur.

Eén van de belangrijkste pijlers van die natuurlijke opvoeding is borstvoeding. Ik had het geluk dat dit vanaf het begin redelijk makkelijk ging. Natuurlijk had ik af en toe last van tepelkloven of verstopte melkklieren, maar vergeleken met de horrorverhalen die je soms hoort ging het heel soepel.

Natuurlijk krijgt hij naar school ook gewoon een boterham mee. Met daarnaast een drinkbeker met gekolfde moedermelk

Inmiddels is mijn zoon zeven jaar. Hij zit in groep 4 van de basisschool en doet het hartstikke goed. En hij krijgt nog altijd borstvoeding van mij. Ik geloof dat dit de beste voeding voor hem is. Het bevat alle bouwstoffen die hij nodig heeft om zijn immuunsysteem gezond te houden en het is voor hem op maat gemaakt.

Natuurlijk krijgt hij naar school ook gewoon een boterham mee. Met daarnaast een drinkbeker met gekolfde moedermelk. Hij vindt het heerlijk. ‘s Ochtends en ‘s avonds drinkt hij aan de borst. Daarnaast eet hij met ons mee aan tafel.

Veel mensen vinden het maar raar. Sommigen zien er zelfs iets seksueels in.

Ik geniet intens van de voedingen. Hij wordt zo snel groot, en als hij aan de borst ligt is hij heerlijk dichtbij. Het is echt een momentje van ons samen. Ik geloof heel sterk dat het onze band beter maakt. Daar zal hij de rest van zijn leven van profiteren.

Veel mensen vinden het maar raar. Sommigen zien er zelfs iets seksueels in. Dat vind ik belachelijk. Hij is mijn zoon én een jongetje van zeven. Hij heeft nog geen idee wat seks is of dat borsten iets erotisch zouden kunnen zijn. Voor hem is het gewoon de plek waar zijn eten vandaan komt. En zolang dat zo blijft, blijf ik doorgaan om hem het beste te geven wat de natuur kan bieden.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.