Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Taboemoeder: ‘Als ik ga sporten, laat ik mijn peuter alleen thuis’

Ineke (39): “Ik vertel het niet meer aan mensen, want toen ik dat wel een keer deed, kreeg ik de wind van voren! Ze vonden het echt niet kunnen en noemden me een ontaarde en onverantwoordelijke moeder… Ik vond het nogal overdreven, alsof ik mijn kind langs de snelweg leg! Wat ik wel doe, is mijn zoon regelmatig alleen thuis laten als ik ga hardlopen. Ik doe dat al sinds hij baby is. Ik ken zijn slaapritme en weet wanneer het kan. Meestal ben ik zo’n 50 minuten weg. Net te kort om een oppas te vragen, maar voor mij lang genoeg om er even helemaal uit te zijn, tijd voor mezelf te pakken en mijn batterij op te laden. Ik heb dat nodig, sporten is wat mij op de been houdt. Ik doe het zo’n drie keer per week.

Ik ben single moeder en dat was een bewuste keuze. Drie jaar geleden heb ik via kunstmatige inseminatie een kind gekregen van een Deense donor. Ik wilde graag moeder worden, maar had geen relatie en ook geen zin om daarop te wachten. Na een intensief ivf-traject lukte het bij de tweede ronde om zwanger te worden. Sinds drie jaar ben ik de trotse moeder van Finn. En hoewel ik supergelukkig ben met mijn zoon, valt het single moederschap me soms zwaar.

Ik wist natuurlijk dat ik het alleen ging doen, maar wat het écht zou inhouden kon ik van tevoren niet overzien. Een baby is er de hele dag – 24/7 – en ik vind het zorgen best intensief. Ook komen de muren soms echt op me af, dan moet ik gewoon even naar buiten. Ik ga veel op pad met Finn, naar de speeltuin en de kinderboerderij, maar op pad gaan met zo’n kleintje is een heel gedoe; je moet van alles meesjouwen en je hebt je handen niet vrij. Even lekker in mijn eentje een rondje rennen… daar kan niks tegenop! Onderweg doe ik soms ook even snel een boodschap in de supermarkt om de hoek. Zonder Finn gaat dat tien keer zo snel.

Ik doe het als hij zijn middagslaapje doet, meestal is hij twee uur in diepe rust.  Wat is nou het ergste wat kan gebeuren? Dat hij wakker wordt en even moet wachten voor ik er ben om hem uit zijn bedje te halen… Aan de andere kant zou er wel iets met mij kunnen gebeuren. In dat geval heb ik een briefje in mijn zak, bij de huissleutel, waarin staat dat mijn zoon alleen thuis is met het adres erbij. Ik vind eigenlijk dat ik het heel verantwoordelijk aanpak!”

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.