Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Puberverliefdheid

Puberverliefdheid: kinderkwesties

Mijn dochter van dertien heeft voor het eerst verkering. Wij weten nog niet zo goed hoe we hiermee om kunnen gaan. Wat zou jij adviseren? Mag ze haar vriendje bijvoorbeeld wel of niet mee naar haar kamer nemen? Wat kan wel, wat kan niet? Waar trek je de grens? En hoe om te gaan met groepsdruk?

Puberverliefdheid

Een verliefde dochter, hoe leuk is dat! Daar wil je toch deelgenoot van zijn? Haar blik, haar gevoelens, haar gedachten. De veranderingen – voor haar en voor jullie is het een heel nieuwe ervaring. Eentje die jullie zo te lezen aan het denken heeft gezet.

Ga, om je antwoorden te formuleren, terug in de tijd. Verliefd zijn, een vriendje hebben, je ouders, vrienden en vriendinnen. Wat maakte die tijd zo leuk, vervelend, moeilijk, spannend? Hoe willen jullie op basis van jullie eigen ervaringen hiermee omgaan? Je gebruikt het woord verkering, dat klinkt behoorlijk serieus. Maar als je dertien bent is je leven nog zo jong, nog zo pril, nog zo weinig betekenisvol. Ga je om met een jongen die je geweldig vindt, de leukste, de liefste, iemand die je vleugels geeft, dan is dat gevoel het belangrijkste.

De omgangsregels zijn afhankelijk van jullie persoonlijke opvattingen, culturele en religieuze achtergrond, levensstijl, normen en waarden. Die stem je af op haar persoonlijke ontwikkeling. Waar ze naartoe mag bijvoorbeeld, hoe laat ze thuis moet zijn, wat wel mag en wat zeker niet. Wat dat betreft verandert er eigenlijk niet zo veel. Als ze een vriendengroep heeft, heb je daar vast al ervaring mee.

Nieuw zal zijn intimiteit: zoenen, elkaar vasthouden en mogelijk elkaar lichamelijk opzoeken en verkennen, uitproberen. Daar kun je haar bij helpen door met haar in gesprek te gaan. Dat kan weerstand oproepen: ‘Ben je gek, daar denk ik niet eens aan! Waar bemoei je je mee, wat denk je wel?’ Laat je echter niet uit het veld slaan en neem de tijd en de moeite om af te stemmen. Dat als regels of grenzen verlegd gaan worden, een gesprek hierover een voorwaarde is. Betrek ‘de verkering’ er ook bij. Laat hem deelgenoot zijn van jullie gezin, waardoor je hem beter leert kennen. Als je hem wat beter kent, weet je ook of je hem op de omgang aan kunt spreken. Bepaal samen de huisregels, daarbuiten is het een kwestie van vertrouwen; spannend, wat verloopt met vallen en opstaan.

Irma van Deutekom is GZ en KJ-psycholoog en heeft in Bodegraven een praktijk: Kinderkwesties. In Fabulous Mama beantwoordt ze ook opvoedvragen. 

 

Je vindt meer kinderkwesties in Fabulous Mama 3-2021. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.