Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Pearl Jozefzoon: “Mijn jeugd was heel gezellig, maar ook heftig.”

Zangeres Pearl Jozefzoon (34) woont samen met haar dochter Naomi Lynn (5) en zoon Ezra Samuel (1) in Houten. We spreken Pearl over haar bijzondere carrière, het geloof en het moederschap nu ze niet meer samen is met de vader van haar kinderen.

Verse koekjes

“Ik dacht dat ik een moeder zou worden die koekjes en taarten bakt en knutselt en allerlei creatieve dingen doet voor school en bij de ouderraad zit.” Zangeres Pearl Jozefzoon zit in haar woonkamer met een kop thee. De kinderen liggen op bed. Ze vertelt hoe ze het moederschap voor zich zag tijdens haar eerste zwangerschap. “Hoe je het in Hollywoodfilms ziet!” legt Pearl lachend uit. Het blijkt dat haar verwachtingen en de realiteit ver uit elkaar liggen. “Maar ik hou helemaal niet van koekjes en taart bakken. Ik dacht dat dat wel zou ontstaan als ik moeder werd. Slaat natuurlijk helemaal nergens op, want dan moet je het altijd leuk hebben gevonden, maar ik dacht dat dat bij dat moedergevoel hoorde: we gaan lekker een taart bakken vandaag! Alsjeblieft niet zeg, ik loop wel naar de supermarkt…”

Geen verse koekjes en taart, kastelen knutselen en ouderraad dus, maar het moederschap heeft Pearl wel degelijk beïnvloed. “Het moederschap verandert je natuurlijk sowieso. Ik ben bijvoorbeeld nog ordelijker geworden dan ik al was. Ik kan niet tegen chaos, dus zorg ik ervoor dat die er zo min mogelijk is in huis. Daarnaast connect ik ook veel meer met moeders die in dezelfde fase zitten, ik krijg er andere vriendschappen bij: mom friends. Ook de relatie met mijn moeder is veranderd, zij kreeg ineens een andere rol: de zorg over mijn kinderen als oma. Ik kijk nu met andere ogen naar haar; ik heb twee kinderen, zij had er zes. Zij had wat ik meemaak, maal drie! Niet twee, maar zés kinderen optrommelen elke ochtend om naar school en opvang te gaan. Hoe dan?!”

Culemborg

Pearl is geboren in Utrecht en groeit op in Culemborg, in tegenstelling tot haar vijf oudere broers en zussen, die allemaal in Suriname het levenslicht zien. Haar moeder Anne voedt haar zes kinderen alleen op en leeft van de bijstand. “Het was heel gezellig, maar ook heftig,” herinnert Pearl zich. “We hadden weinig geld, maar kregen veel hulp van de kerk. Als we iets tekortkwamen, sprongen zij bij, bijvoorbeeld met kleding of een weekje uit logeren, waardoor we in elk geval het idee hadden dat er iets als vakantie bestond. Wij gingen nooit op vakantie, we zagen alleen… Culemborg.” Dan serieus: “Ik lach er nu wel om, maar als kind is dat natuurlijk helemaal niet leuk. We kregen tijdens zo’n weekje lekker pannenkoeken en zo, maar later, als tiener, baal je er natuurlijk wel van dat verder vrijwel iedereen naar het buitenland ging.”

Om haar kroost in het gareel te houden is Anne streng, met als resultaat dat Pearl niet echt pubert. Dat betekent overigens niet dat de zangeres zich altijd voorbeeldig gedraagt. “Ik was echt geen engel. Mijn moeder hield me heel strak; ik mocht niet uitgaan, niet drinken, ik mocht helemaal niks, en dat deed ik ook niet, maar daardoor werd ik soms wel een beetje kribbig en had ik een grote mond. Ook wel logisch natuurlijk, maar uiteindelijk gehoorzaamde ik wel.” Het geloof heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van het gezin. Niet alleen op zondag in de kerk, maar Pearl brengt bijvoorbeeld menig vakantie door in christelijke jeugdkampen en sluit zich aan bij de kerkband.

Backing vocal

Het zingen begint allemaal door twee broers die in een boyband zaten. “Ik weet nog dat ze op zolder aan het oefenen waren. Nieuwsgierig als ik was, ging ik kijken en een beetje meezingen. Zo kwamen ze erachter dat ik best wat kon en hebben ze mij daarin verder begeleid. Op mijn twaalfde ging ik bij de tienerband van de kerk, die in die tijd landelijk best bekend was in de kerkwereld, en vanaf toen ben ik gaan toeren. Elke zaterdag traden we op in onze eigen kerk of in kerken elders in Nederland. Ik vond dat heel leuk, maar ook ontzettend spannend, want ik ben best wel verlegen. Ik voelde mij dan ook heel comfortabel in mijn rol als achtergrondzangeres. Je pakt niet de volledige shine, maar je kunt wel meedoen in het geheel. Dat vond ik heerlijk. Zelfs nu nog denk ik af en toe: kan ik vanavond niet gewoon met de backing vocals meezingen?”

Tekst Katja Brokke | Fotografie Fiona Ruhe | Styling Tamara Botter | Haar & make-up Monique Brinkhorst for M.A.C Cosmetics and bumble and bumble hair | Assistent fotografie Lola May Müller

Het volledige interview met Pearl Jozefzoon lees je in Fabulous Mama editie 8-2020. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.