Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Nyncke Beekhuyzen speelt in familiefilm ‘De Piraten van Hiernaast’

Nyncke Beekhuyzen speelt in de nieuwste familiefilm ‘De Piraten van Hiernaast’. Begin dit jaar stond Nyncke op de cover van Fabulous Mama magazine. In het interview sprak ze over haar verloofde Bart Rijnink en haar carrière.

De actrice en Bart, acteur en zanger, leerden elkaar kennen tijdens de theaterproductie De gebroeders Leeuwenhart in 2008. Nyncke heeft op dat moment al heel wat jaren ervaring opgedaan vanaf het moment dat ze in 2003 de toneelschool in Amsterdam verlaat.

“Volgens mij hebben veel mensen een raar beeld van de toneelschool, zeker na metoo. Alsof het een zweverig gebeuren is waarbij leraren veel te veel macht uitoefenen en leerlingen er als gedweeë eendjes erachteraan lopen. Dat is niet zo. Misschien vroeger, maar niet toen ik er zat. Je hebt gewoon lesblokken, heel concreet. Wat wel zo is, is dat het er heel veel over jezelf gaat, met name over hoe je in elkaar zit. Dat is soms zwaar als je jong bent, het heeft me veel tranen gekost. Maar het heeft me ook sterker gemaakt. Het voordeel van jong naar de toneelschool gaan, is dat je nog makkelijk te vormen bent: wie ben je, wat doe je, wat vind je, wat zijn je overlevingsmechanismen, hoe presenteer je jezelf naar anderen. Het is heftig, maar je bent ook flexibel.

Leerlingen van 27 hadden het in het eerste jaar veel moeilijker. Zij hadden dat al gehad, zij wisten wie ze waren. Als er dan aan de onderkant wordt gezaagd, wordt dat gevoeld. Je zaagt een boom om in plaats van dat je een takje buigt. Soms had ik wel ouder willen zijn om meer tegenwicht te kunnen bieden, leraren zeiden af en toe dingen om je uit de tent te lokken en ik heb altijd alles opgezogen en aangenomen als belangrijk, terwijl ik nu denk: had ik het maar wat vaker gewoon gelaten. Door de opleiding heb ik vooral geleerd dat het niks uitmaakt hóe je bent, maar wel dat je ervoor moet staan. Je moet je bewust worden van jezelf. Van je kracht, maar ook van je zwaktes. Acteren gaat over gedrag en als je je niet bewust bent van je eigen gedrag, is het bijna onmogelijk om gedrag van een personage op te bouwen. Het is goed om te weten dat je bijvoorbeeld met heel veel handgebaren praat, of hard of zacht, of hoog of laag. Je moet het namelijk kunnen loslaten om te acteren. Anders kijk je altijd naar Nyncke Beekhuyzen.”

Nog tijdens haar laatste jaar in 2003 heeft Nyncke haar eerste rol te pakken. “Iedereen ging ineens ziekenhuisseries maken, zoals dat dan gaat in Nederland. Het waren er drie en ik kreeg een rol in IC. Daar heb ik alles geleerd op filmgebied, de studie was vooral gericht op toneel. Ik merkte dat ik de dynamiek op een set heel leuk vond en ik ben audities blijven doen. Zo rolde ik erin.” Nyncke speelt in verschillende series, films en toneelstukken, zo ook in De gebroeders Leeuwenhart van Koen van Dijk. Daar ontmoet ze Bart, die ook in het stuk speelt. Het is meteen raak. Alleen heeft Nyncke op dat moment nog een relatie. “Het was heel verwarrend, ik snapte er niks van, maar er was op een gegeven moment geen ontkomen meer aan en dan weet je ook dat je iemand anders ontzettend pijn gaat doen. Daarom was het begin van onze relatie ook een beetje triest, we hebben elkaar zo lang mogelijk proberen te ontlopen, wat natuurlijk heel moeilijk gaat als je samenwerkt.”

Nyncke beëindigt haar relatie en kiest voor Bart. “Zonder mijn exen tekort te willen doen, maar ik weet nog dat ik op de toneelschool grote moeite had met Romeo & Juliet. Ik vond het zo overdreven. Pff, ik bedoel, je gaat jezelf toch niet doodmaken uit naam van de liefde?! Verder prima, ieders zijn ding… Het gekke was, dat toen ik iets kreeg met Bart dacht: oh verschrikkelijk, dit is het! Ik snap ineens dat als iemand zegt dat hij niet meer van je houdt, je aan zijn voeten gaat hangen. Vóór Bart had ik gezegd: nou, daar is de deur. Het zegt iets over mijn idee van liefde. Misschien vind ik het vanzelfsprekend omdat liefde er bij mijn ouders er altijd gewoon moeiteloos was, en nog steeds is.”

“Bart is heel eigen. Outgoing, ontzettend eigenzinnig, hij staat positief in het leven, is een optimist, heel intelligent, creatief, muzikaal, chaotisch en lief.” Het duurt heel even voordat Nyncke losgaat als ik haar vraag wat voor man Bart is. Net als zij is hij een harde werker en als ze gaan samenwonen leiden ze een vrij en onregelmatig leven met een fijn sociaal leven. Aan kinderen heeft Nyncke eigenlijk nooit gedacht. “Ik was niet anti, maar het was gewoon nooit aan de orde. Ik had ook niks met baby’s. Een van de eerste dingen die Bart aan mij liet weten, was dat hij graag kinderen wilde, maar dat is daarna een beetje wegge-ebt.” Totdat blijkt dat Nyncke aan de auto-immuunziekte Graves leidt, waardoor haar lichaam haar eigen schildklier aanvalt. “Ik viel in een maand tijd tien kilo af en kreeg medicijnen waarbij je niet tegelijkertijd zwanger mocht worden. Tegen de tijd dat ik een balans had gevonden en van de medicijnen af kon, was ik 35. En als het me met íemand leuk leek om een kindje te hebben, was het met Bart. Het was eigenlijk vanzelfsprekend dat we het gingen proberen. De ziekte is nu onder controle, al kan het elk moment terugkomen. Ik laat het maar op me af komen.”

Meer Nyncke

Naam Nyncke Beekhuyzen
Geboortedatum 24 januari 1980
Geboorteplaats Nieuwegein
Ouders Vader is audiojournalist, moeder secretaresse
Broers en/of zussen Een jongere broer
Opleiding Kleinkunstacademie en toneelschool
Zoon Moos (2)
Werk Actrice
Laatste project De film De Piraten van Hiernaast
Sport Power pilates en barre
Hoe ontspan je? “Door te lezen. Ik zit sinds een jaar in een boekenclub met vrienden. Is niet suf hoor!”

Tekst: Katja Brokke | Beeld: Fiona Ruhe | Styling: Tamara Botter | Visagie: Monique Brinkhorst

Het volledige interview met Nyncke Beekhuyzen lees je in de nieuwste Fabulous Mama editie 5/6-2020. Koop hem in de winkel of bestel deze hier

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.