Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Memory Monday: Ayse Top

Mrs. Universe Netherlands 2018. Maar bovenal moeder van Barbaros, Yasmin en Valerio. En o ja: ook nog succesvol ondernemer. Voor Ayse Top ligt de lat nooit hoog genoeg: “Het ‘Ayse, dat gaat je niet lukken’ van mijn vader heeft me ver gebracht.”

“Hoi hoi!” Enthousiast staat ze vanuit het niets ineens voor mijn neus. Een in het oog springende verschijning in een zwart minjurkje, op hoge hakken, haar haren strak in een hoge, lange staart. Ayse Top, winnares van de Mrs. Universe Netherlands 2018 verkiezing en werkende moeder van drie kinderen.

Presteren

De Nieuwegeinse heeft niet stilgezeten het afgelopen jaar. Op 3 juni 2018 werd Ayse in Den Haag gekroond tot Mrs. Universe Netherlands 2018, de contest waarbij het draait om vrouwen boven de 24 jaar, moeders én succesvolle zakenvrouwen die staan voor hun idealen. Het past precies bij Ayse, die haar eigen beautysalon runt en zich vol overgave en vaak belangeloos, inzet voor vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld.

Als klein meisje weet Ayse al dat ze van “mensen mooi maken” haar werk wil maken. Haar, make-up, mode. “Maar als je me toen had verteld dat ik nu zelf zo in de spotlights zou staan, had ik dat nooit geloofd. Ik was heel verlegen en onzeker, wilde niet opvallen en deed mijn best om aan de hoge verwachtingen van mijn vader te voldoen.” Zijn lat ligt hoog, heel hoog. Ayse moet presteren, iets van haar leven maken: “Een gevoel van ‘het kan altijd beter’ heeft als een rode draad door mijn leven gelopen. En doet dat nog steeds.”

Gezin

Samen met haar ouders en twee jaar jongere broer groeit ze op in Tiel. Haar vader werkt als productiemedewerker in ploegendienst. Net als haar moeder, die er alles aan doet om haar werk te combineren met de zorg voor de kinderen. Toch speelt er meer in het gezin dan van buitenaf te zien is. “Mijn vader hield er in zekere zin een tweede leven op na: hij was gokverslaafd. Het heeft mijn moeder altijd zorgen gebaard, dat er – door dat gokken – niks voor ons zou overblijven. Gelukkig is het zover nooit gekomen.

Gelovig opgevoed ben ik niet. Naast enkele typisch Turkse tradities en gewoontes, zoals het niet eten van varkensvlees, speelt religie geen rol bij ons thuis. Toch heb ik niet mijn eigen pad kunnen kiezen. Mijn vader was streng en bepaalde welke keuzes ik moest maken. Opleiding, toekomstplannen? Hij had het allemaal voor me uitgestippeld.” Administratief medewerkster of secretaresse, dat moest het gaan geworden.

Eigen pad

Dus schreef Ayse zich in voor de mbo-opleiding financiële administratie, maar ze vond het verschrikkelijk. “Het was totaal niet wat ik wilde. Paste niet bij me. Ik was er puur uit respect voor mijn vader toch aan begonnen. Ik moest en zou hem tevredenstellen en laten zien dat ik het kon.” Uiteindelijk lukte het haar niet om de opleiding af te maken en ging ze aan het werk als klantenservicemedewerker – opnieuw een keuze van haar vader. “De hele dag stond ik mensen te woord. Ik haalde mijn targets, maar wist ondertussen heel goed wat ik écht wilde: een eigen beautysalon, dat was waar ik van droomde. Maar steeds weer klonk de stem van haar vader in haar hoofd: ‘Dat kan niet Ayse, dat gaat je niet lukken’.

Totdat ze het zat was en haar eigen plan trok. Tegen haar vaders advies in, volgde ze verschillende cursussen: wimperextensions aanbrengen, nagelstyling. Met een salon aan huis zette ze uiteindelijk haar eerste stappen als ondernemer: “Ik ben blij dat ik destijds heb doorgepakt. Nu run ik een goedlopende zaak in Nieuwegein en heb 5 bij mij aangesloten locaties op verschillende plaatsen in Nederland: in totaal 2 winkelpanden en 4 salons aan huis. En daar ben ik best trots op.” Ayse neemt nog een slok van haar koffie en staart even voor zich uit. “Die strenge opvoeding was heftig, maar heeft me ook positieve dingen gebracht. Mijn bewijsdrang en vechtlust komen daar vandaan. Tegen alle verwachtingen in, nieuwe dingen proberen. Recht op mijn doel af, no matter what.”

Door Eline van Nunen | Fotografie Fiona Ruhe | Styling & productie Tamara Botter | Visagie Monique Brinkhorst

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.