Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Me-myself-and-I time

Je werk, het huishouden dat maar doorgaat, je kinderen en partner, vrienden die iets gezelligs willen ondernemen… Je zou bijna vergeten dat je er zelf ook nog bent. Drie moeders vertellen hoe zij hun me-time veiligstellen. En wat ze dat oplevert.

‘Skiën geeft mij dat fijne gevoel van vrijheid en de boel de boel laten’

 Heike Bluthart (43) is getrouwd met Martijn (48) en moeder van Finn (14) en Lino (11). Heike is grafisch vormgever en geeft skiles on the side.

“Skiën is voor mij de ultieme ontspanning. Ik ski al vanaf mijn vijfde. In Stuttgart, waar ik ben opgegroeid, skieden we allemaal in onze vrije tijd. Nog steeds brengt skiën mij dat fijne gevoel van vrijheid en de boel de boel laten. Zelfs lesgeven brengt me rust. Ik doe het één tot twee keer per week, op een skibaan in Den Haag. Thuis is er altijd wel iets te doen: werk, boodschappen, het huishouden, de  kinderen helpen, koken, de hond uitlaten… Zelfs als mijn agenda niet vol is, zijn de dagen thuis hectisch en druk.

Als ik dan mijn spullen pak en naar de skibaan ga, ben ik er echt even uit. Dat is tijd voor mij! Tijdens het skiën kun je nergens anders mee bezig zijn dan met skiën. Die concentratie zorgt ervoor dat ik mijn hoofd leeg maak en tot rust kom. Voor mij werkt het beter dan yoga. Na een tijdje op de piste, kom ik opgeladen en blij thuis. Skiën in de natuur is natuurlijk het allerfijnst, maar helaas krijg ik mijn gezin niet enthousiast voor een weekje wintersport. Mijn jongens gaan liever naar het strand. Ondertussen fantaseer ik over de Sella Ronda in Italië. Ik denk dat ik dit jaar iets ga plannen met vriendinnen.”

‘Als ik gezellig met mijn dieren kan kroelen, ben ik intens gelukkig’

Merel Vuil (47) is moeder van Loa (11). Merel werkt bij een cultureel centrum, geeft Nederlandse les aan expats en maakt etalagetekeningen voor winkels. 

“Ik werk heel veel; mijn dagen zijn vol en lang. Dat is prima, want zo kan ik het financieel allemaal bolwerken. Maar ik verlang na een werkdag wel echt naar huis, naar de rust en gezelligheid van mijn fijne gezin. Ik woon samen met mijn dochter en onze dieren: twee honden, vier katten, een konijn en twee kippen. Alle dieren hebben een verleden. De oudste hond, Spikey, is al vijftien en komt uit een junkenhuis. Zora, de andere hond, komt uit Roemenië en heeft vijf jaar op straat gewoond. De katten komen uit het asiel. Het konijn hebben we gevonden. De kippen heb ik overgenomen van een vriendin, die ze weer uit een opvang had.

De dieren zijn heel belangrijk voor mij. Met dieren om me heen kom ik tot rust. Eigenlijk hou ik meer van dieren dan van mensen. Ik krijg zo veel liefde van ze. Daarom is tijd voor mezelf hetzelfde als tijd met mijn dieren. Als alle buikjes gevuld zijn en ik gezellig met ze kan kroelen op de bank, ben ik intens gelukkig. Kaarsje aan, kop thee erbij… Meer heb ik niet nodig.”

‘Als ik een hele dag voor mezelf heb, ga ik naar de sauna. In mijn eentje. Heerlijk!’

Miranda Bijl (46) is getrouwd met Robert, moeder van Louis (10) en stiefmoeder van Willem (15) en Geert (18). Miranda is tekstschrijver, sportdocent en eigenaar van photobus saycheeseonwheels.

“Naast de kinderen en het huishouden, werk ik zo’n zestig uur in de week. Vooral de photobus is veel werk: de website bijhouden, offertes maken, facturen schrijven, promotie doen, acquisitie… Er gaat veel tijd in zitten. Net als in het schrijfwerk. Ik werk voor diverse opdrachtgevers door het hele land. Daarnaast geef ik twee tot vier keer in de week les op een sportschool. Die lesjes kosten het minste tijd en zijn ook een beetje me-time, want ik wil sowieso graag sporten. Échte vrije tijd heb ik weinig.

Als ik toch eens een hele dag voor mezelf heb, ga ik naar de sauna. In mijn eentje. Heerlijk! Dan ontspan ik, bedenk oplossingen voor dingen die spelen en zet dingen op een rij voor de komende periode. Maar meestal heb ik minder tijd. Dan ga ik tussendoor ergens een koffietje drinken of lekker lunchen, iets vegetarisch en biologisch. Ik en mijn telefoon en verder niemand. Een momentje voor mezelf. Soms werk ik mijn mail bij, of ik zoek online wat dingen na. Ik doe dingetjes waar ik thuis niet aan toekom. Op die manier kan ik goed tussen de bedrijven door mijn hoofd leegmaken.”

Tekst Anne Bakker – Fotografie Annelore van Herwijnen

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.