LET IT GO. Tja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, als je een piekeraar bent. Toch kunnen deze oefeningen en tips je een flink eind op weg helpen dingen niet groter te maken dan ze zijn.
De dwarreloefening
Probeer je hoofd leeg te maken. Als er gedachten komen, laat je ze komen. Je accepteert dat ze er zijn. In je verbeelding verpak je de gedachten in wolkjes. Deze wolkjes laat je rond dwarrelen in je hoofd terwijl je je concentreert op je ademhaling. Laat de wolkjes met de gedachten erin heen en weer drijven in je hoofd. Dan blaas je, terwijl je uitademt, de wolkjes langzaam weg. Zo laat je gedachten komen en weer gaan.
In de doos
Zet een schoenendoos onder je bed. Iedere keer als je piekergedachten krijgt, stop je ze in gedachten in de doos. Je sluit de doos (in het echt) weer af en schuift hem onder je bed. Je kunt de gedachten ook op een briefje schrijven en dat in de doos leggen. Later, op een geschikter moment, kun je alsnog met de gedachte of zorg aan de slag gaan.
(uit het boekje “Piekeren” van dr. Ad Kerkhof)
Wist je dat?
- Er gaan elke dag wel 40.000 gedachten door ons hoofd. Gemiddeld 70% is negatief.
- Van alle beroepsgroepen wordt er door managers het meest gepiekerd.
- Het is wetenschappelijk bewezen dat Mindfulness Meditatie helpt tegen piekeren.
Pieker top 10
- Ik ben niet goed genoeg
2. Niemand vindt mij aardig
3. Dat kan ik niet
4. Dat kan ik niet aan
5. Ik ben dom
6. Ik weet niet wat ik wil
7. Ik ben een mislukkeling
8. Als ik maar niet gek word
9. Waarom pieker ik zo?
10. Wanneer houdt het eens op?
LET IT GO! 10 anti-piekertips
- Beweeg! Ze zeggen niet voor niets: een gezonde geest in een gezond lichaam. Wandelen of sporten helpt tegen een vol hoofd.
- Neem een warme douche en stel je voor hoe alle gedachtekronkels van je af glijden en door het afvoerputje wegspoelen.
- Was je piekergedachten weg met een huilbui. Huilen lucht op.
- Maak een piekerschema en pieker alleen op gezette tijden.
- Geef je zorgen een positieve draai: wat als wél…
- Schrijf het op. Zwart-op-wit zien je gedachtekronkels er vaak een stuk minder logisch en realistisch uit dan je dacht. Opschrijven helpt om dingen in perspectief te zien.
- Spreek je zorgen uit. Dat lucht op en de ander komt wellicht met een objectieve(re) visie.
- Relativeer. Neem je piekergedachten niet te serieus. Over 5 jaar, hoe belangrijk is dit probleem dan? Bekijk je denkgewoonten met humor.
- Wees niet boos op jezelf. Heb je last van piekeren? So be it. Acceptatie doet wonderen.
- Zeg hardop ‘STOP!’ tegen jezelf als je begint met piekeren. Helpt echt!
Cursussen & workshops
Wil je liever met een professional met je piekergedachten aan de slag dan in je eentje, dan zijn er heel wat cursussen en workshops – en in allerlei prijsklassen. Zo geeft de middagworkshop in Den Haag bij kompassie.nl inzicht in je piekergedrag en in wat je eraan kunt doen. Of volg een vierdaagse cursus via arkinbasisggz.nl in Amsterdam.
Mediteren helpt ook
Mindfulness Meditatie (MM) is een meditatietechniek die innerlijke rust bevordert. Deze meditatie (ook wel Vipassana genoemd) richt zich op een niet-oordelende houding ten aanzien van je gedachten. Door gedachten te observeren en niet te analyseren raak je minder emotioneel betrokken en dus minder snel van streek. De positieve effecten van MM zijn: meer zelfbewustzijn en zelfacceptatie, meer empathie, minder impulsief, minder reactief, meer positieve emoties, betere aandacht en minder piekeren.
Dit artikel komt uit een eerdere Fabulous Mama
Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!
Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.