Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Kinderkwesties

Irma van Deutekom is GZ en KJ-psycholoog  en beantwoordt al je opvoedvragen. 

De waarheid

Onlangs ontvingen we het vreselijke bericht dat mijn nicht zelfmoord heeft gepleegd. De schok is nog steeds groot, vooral omdat ze een dochtertje achterlaat, het meisje is pas 3. Zij ziet dat iedereen verdriet heeft, maar beseft natuurlijk nog niet echt wat er gebeurd is. Wat ze weet is dat mama niet meer terugkomt, maar ik denk dat ze pas veel later begrijpt wat dat echt betekent. Er komt een moment waarop ze daar vragen over gaat stellen: wat vertel je dan wel en wat vertel je niet? Hoe eerlijk kun of moet je zijn? En vanaf welke leeftijd is ze ‘klaar’ om het echte verhaal te horen?

De tijd zal leren wat het verlies van haar moeder voor dit meisje betekent. Bij kinderen spelen hechting, geborgenheid en veerkracht een grote rol. Een omgeving die je laat zien hoe je na een verlies kunt herstellen, biedt stabiliteit en houvast, en dat helpt je om te leren gaan met dit gemis. Ze is nog klein, dus persoonlijke herinneringen zal ze missen, daarom kunnen die van anderen zo dierbaar zijn. Aandacht hebben voor haar vragen zal haar helpen om met dit gemis om te gaan en soms zelfs inspiratie bieden voor haar eigen leven. Dat haar moeder deze keuze heeft gemaakt, zal pijnlijk blijven. Jullie kunnen haar daar helaas niet tegen beschermen. Met liefde, aandacht en respect kan zij haar moeder het plekje in haar leven geven dat zij haar wil geven.

Speciaal onderwijs

Tijdens het oudergesprek op school adviseerde de juf van onze zoon ons om na te denken over speciaal onderwijs. Onze oudste is moeilijk lerend en lijdt aan epilepsie. Maar speciaal onderwijs… daar heb ik moeite mee. Vooral omdat onze zoon op zijn huidige school goede vriendjes heeft en ook omdat ik bang ben voor reacties uit onze omgeving. Maar misschien is speciaal onderwijs toch beter? Hoe bepaal ik wat het beste voor hem is? Want daar gaat het uiteindelijk om.

Voor ouders is dit een moeilijke afweging: waar doe je goed aan? Bij deze stap heb je de uitleg en verantwoording van de huidige school nodig. Daarnaast kan het erg verhelderend zijn om te horen en te zien wat de eventuele nieuwe school jullie zoon te bieden heeft. Zie je de voordelen van deze moeilijke beslissing, dan ben je beter in staat om met de nadelen ervan om te gaan. Door erover te praten met de school, met andere ouders en familie word je je bewuster van de belangen van jullie zoon. En daar gaat het inderdaad om. Het contact met vriendjes van school is natuurlijk prachtig. Maar vergeet niet: vriendjes hebben op deze school houdt vaak ook in vriendjes kunnen maken op de nieuwe school.

Als de dood

Mijn zoon is 8 jaar en als de dood voor honden. Zelf ben ik met honden opgegroeid, en ik zou het liefst zo’n viervoeter in huis nemen. De angst van mijn zoon gaat echter zo ver dat dat echt een no-go is. Als hij op straat een hond tegenkomt, gaat hij in paniek een blokje om. Ik begrijp echt niet waarom hij zo bang is. Er is ook nooit iets met hem en een hond gebeurd. Kan ik zelf iets doen aan dit probleem? Of moet ik daarvoor hulp van buitenaf inschakelen?

Je kunt je zoon zeker helpen; je bent een goed voorbeeld en hij voelt zich bij jou veilig en vertrouwd. Het om leren gaan met zoiets onvoorspelbaars als een hond, vraagt echter wel aandacht en geduld. In de beleving van je zoon kan een hond ‘alles’ doen, dat voelt onvoorspelbaar en gevaarlijk, waardoor hij bang is. Leert hij het gedrag van een hond stap voor stap herkennen, dan begrijpt hij waarom een hond blaft, een pootje geeft, zijn staart laat hangen of zijn oren spitst. Er zijn diverse boeken en films over dit onderwerp die leerzaam en leuk zijn. Aan de andere kant is het ook ‘slim en verstandig’ om voor honden op je hoede te zijn. Sluit aan bij het gevoel van je zoon en leer hem de verschillen te ontdekken. Geef hem de tijd om zijn ‘kennis’ uit te breiden met ervaring. De verleiding om een lieve hond te willen aaien, volgt vanzelf. Je zoon is de situatie dan de baas en dat is precies wat een hond nodig heeft.

Ook een brandende kwestie? Stuur je vraag naar redactie@oseberg.nl.

Irma van Deutekom

Beeld Shutterstock

In iedere editie van Fabulous Mama magazine vind je de vraag & antwoordrubriek Kinderkwesties.

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine dan op Instagram of op Facebook!

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.