Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Vrouw met lantaarn in weiland bij zonsondergang

‘Postuum leerde ze mij haar belangrijkste lessen’

Elk jaar wanneer Moederdag nadert, denkt Phaedra Werkhoven met weemoed terug aan haar eigen moeder. “Tijdens de vormende jaren van mijn leven, was ze er altijd voor mij. Een vuurtoren in de zee waarin ik voer. Tot het moment kwam dat ze steeds donkerder werd.”

‘Ze was te slim voor het huisvrouwenbestaan, maar had niet gestudeerd. Dus was haar hoop en verwachting op haar dochters gericht’

Ze is er nu al best lang niet meer, mijn moeder. En toch lijkt het nog steeds gisteren dat ze er wel was. Het mooie is dat ze elk jaar dat ze er niet meer is, in mijn herinnering dichterbij komt bij wie ze was, voordat het zo misging in haar leven. Want ze was een heel lieve moeder.

Ze was zo’n moeder die klaarzat met boterhammen en thee als ik thuiskwam. Zij fleurde het donkere huis op. Als ik haar zag, was ik altijd blij. In het weekend hadden we gesprekken tot midden in de nacht.

Haar luisterend oor en haar vragen staan me helder voor de geest. Maar ook ik luisterde eindeloos naar haar. Probeerde haar te steunen en te begrijpen in haar worsteling om iets te vinden in het leven waar ze warm voor kon lopen.

Zelf was en ben ik een moeder die werk en ontwikkeling hoog in het vaandel heeft. Die tegen de klippen op “Moedig voorwaarts” roept.

Ze was te slim voor het huisvrouwenbestaan, maar had niet gestudeerd. Dus was haar hoop en verwachting op haar dochters gericht. Ga studeren, maak je school af, wees onafhankelijk, begin niet te jong aan kinderen, verdien je eigen centen. Alle dingen die ze zelf niet deed of was.

Zelf was en ben ik een moeder die werk en ontwikkeling hoog in het vaandel heeft. Die tegen de klippen op “Moedig voorwaarts” roept, terwijl ik vanbinnen soms sterf van ellende.

Nu mijn dochter 14 jaar is, merk ik dat zij dezelfde dingen zoekt als ik. De mindfucks van een 14-jarige zijn best universeel. Gedoe met vriendinnen, zingeving en identiteit. Zij vindt mij tegenover zich. Ben ik inspirerend voor haar? Ik hoop het met heel mijn hart.”

Een langere versie van deze ode verscheen eerder in fabulous mama | nummer 4 | 2018. Nooit meer iets missen? Abonneer je nu en profiteer van mooie aanbiedingen!

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.