Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Ik heb een hekel aan Sinterklaas

‘Ik heb een hekel aan Sinterklaas’

Pien (44): ‘Al ver voor ‘kick out zwarte piet’ en Black lives Mather had ik een raar gevoel bij Sinterklaas. Een oude witte man met zijn zwarte knechten? Dat kan toch eigenlijk niet. Ik ben cultureel antropoloog en tijdens mijn studie heb ik geleerd ho eenzijdig onze geschiedenis is. Vroeger leerde ik op school wel over ontdekkingsreizigers die de hele wereld over gingen en over de VOC, maar hoe wij hebben huisgehoudenin bijvoorbeeld Indonesië en wat onze rol was in de slavernij kwam amper aan orde. Bewust werd ik me ervan dat geschiedenis vaak bestaat uit verhalen, en dat die vaak verre van objectief zijn. Ik had zelfs een tijdje last van white shame: een schuldgevoel over ons slavernijverleden.

‘Ik heb een hekel aan Sinterklaas’

Toen ik vijftien jaar geleden mijn dochter kreeg en met haar de viering van het Sinterklaasfeest weer in mijn leven kwam, bekeek ik de traditie met heel andere ogen; ik kon er niet meer achter staan. Ook het liegen tegenover mijn kind over waar de cadeautjes vandaan kwamen en het lopen van pieten over de daken vond ik niet prettig. Toen ze begon te twijfelen aan Sinterklaas, stelde ze me voor de hand liggende vragen: hoe kon zwartepiet nou binnenkomen terwijl we geen schoorsteen hadden? Hoe kon Sinterklaas op twee plekken tegelijk zijn? Ik had geen zin om haar kletspraatjes over ‘hulp-Sinterklazen’ op de mouw te spelden, dus zei ik dat ik het ook raar vond en dat het inderdaad eigenlijk niet kon.

Not done

Vrij snel kwam ze tot de conclusie dat het hele verhaal niet klopte. Ze was niet teleurgesteld, maar vond het extra leuk dat Sinterklaas en zwartepiet ineen was. Inmiddels is de wereld veranderd en vinden veel meer mensen dat zwartepiet niet kan. Wat mij betreft nemen we afscheid van het hele feest. Ik leg liever pakjes onder de kerstboom, dan hoef ik nergens over te liegen en heeft de viering geen racistisch tintje. Maar je kinderen vertellen dat Sinterklaas niet bestaat, dat is not done. Op school, op de televisie, iedereen doet mee. Mijn jongste kinderen van zeven en zes beginnen ook al een beetje te twijfelen. Ik probeer dat proces te versnellen en zaai bewust een beetje extra verwarring: deze Sinterklaas ziet er heel anders uit dan die we van de week zagen, zien jullie dat? Wat andere ouders ervan vinden interesseert me niet. ik ben blij als mijn kinderen binnenkort niet meer geloven en dit sprookje achter ons ligt.’

Dit artikel komt uit een eerdere editie van Fabulous Mama.

Heb jij een groot geheim dat je met niemand kan delen omdat het taboe is? Maar wil je het toch aan iemand kwijt. Mail ons dan op redactie@fabmama.nl, en misschien zie je jouw verhaal binnenkort (anoniem) op onze site!

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.