Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
hoe overleeft mijn relatie

Hoe overleeft mijn relatie het ouderschap…?

Vier de liefde! Rond Valentijnsdag of gewoon élke dag. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan met chronisch slaapgebrek of een (aandoenlijke) peuter in bed tussen jullie in. Eva’s relatie overleefde de eerste tien jaar met kind en ze verklapt hoe.

Hoe overleeft mijn relatie het ouderschap…?

Het lijkt zo romantisch om vader en moeder te worden, om een liefdesbaby te krijgen als bezegeling van jullie relatie. En er is ook niks mooiers dan je samen te verwonderen over dat nieuwe mensje en zo veel liefde te delen voor het jongste gezinslid. Maar tegelijkertijd betekent vader en moeder worden ook dat je in plaats van lieve berichtjes foto’s van de kleur poep van de baby naar elkaar appt. Het betekent bakkeleien over wie er ‘nachtdienst’ heeft en een zwaar gebrek aan me-time, laat staan us-time.

Toen ik net mijn dochter had gekregen, had ik weinig energie. Een etentje met een vriendin moest om zes uur ingepland worden zodat ik om acht uur thuis was. Anders viel ik in slaap boven het toetje (sterker nog: ik ben een keer weggedoezeld bij het eerste wijntje). Ik had medelijden met de katten omdat ze bijna geen aaitje meer kregen. En mijn vriend? Die kon al helemaal geen aaitje van mij verwachten. Ik was veel te moe van flesjes geven, verschonen, wiegen en troosten.

De tropenjaren overleven

Na de babyfase bleef het soms best hard werken om elkaar te vinden. Ruzie over zorgtaken, spanningen over lastige slaapfases en hoezo was ík altijd degene die aan het bloemetje voor de Dag van de Leidster op het kinderdagverblijf dacht? Anyway, ze wordt dit jaar tien, onze dochter Reza. Een tiener! Het cliché is waar: het gaat bizar snel. En het wordt steeds leuker en steeds makkelijker. Gelukkig heeft onze relatie de tropenjaren overleefd. We zijn nu bijna een decennium lang papa en mama en we vinden elkaar nog steeds leuk. Dat is niet per se onze verdienste hoor, ik denk dat het vooral een kwestie van geluk hebben is als je blij blijft met elkaar. Maar je kunt het lot en de liefde misschien wel een handje helpen. Dit is wat het makkelijker maakte bij ons.

‘BARST NIET METEEN LOS OVER DE WAS DIE NIET GEDAAN IS’

Een fijne verdeling

Anno 2021 is het nog altijd – of misschien juist meer dan ooit – een twistpunt in menige relatie: wie doet wat? Vrouwen hebben vaak het gevoel dat zij aan alles moeten denken, dat ze de managers van het gezin zijn. Mannen zijn vaak de hoofdkostwinner. Hoe jullie het ook invullen (mag je lekker zelf weten), weet dat een scheve verdeling funest is voor je relatie. En met scheef bedoel ik een verdeling waar niet iedereen zich goed bij voelt.

Dus maak heldere afspraken en blijf met elkaar praten, want soms pakt het anders uit dan je verwacht, zegt psychotherapeut Susanne Donders. Zij schreef met Gerda Brouwer het boek Een baby erbij en samen gelukkig blijven. “Soms heb je van tevoren iets bedacht waar je in de praktijk toch niet zo gelukkig mee bent. Dacht je bijvoorbeeld dat jij het prima zou vinden om twee dagen werk in te leveren, maar blijk je je werk heel erg te missen. Blijf de verdeling ook evalueren, want het kan soms ontzettend  wringen. Degene die vaker buiten de deur werkt, kan zich buitengesloten voelen door die bubbel thuis. En degene die meer thuis is, kan het contact met de buitenwereld enorm missen. Vaak ben je wel bezig met dat de opvang geregeld is, maar niet met waar jullie nou echt happy van worden.”

Tekst Eva Munnik | Fotografie Shutterstock.com

Eva Munnik schreef de bestseller De melkfabriek over borstvoeding, De schoolfabriek over de basisschool en Kids & the City – 12 ultieme stedentrips met je kinderen. Ze woont samen met Harry en hun dochter Reza (9)

 

De rest van dit artikel lees je in de nieuwste Fabulous Mama 2-2021. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.