Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

‘HET WAS SURVIVALLEN’

‘HET WAS SURVIVALLEN’ : real life

Eline Zeelenberg (41) belandde met haar zoontje (nu 6 jaar) in armoede, toen haar ex zijn spullen pakte en hen verliet. Een tijdlang leek hij spoorloos verdwenen. ‘Van de ene op de andere dag stond ik er alleen voor. Zonder werk en zonder inkomen.’

‘HET WAS SURVIVALLEN’

“De heftigste periode duurde ongeveer een jaar. Vaak was aan het begin van de maand het geld al op. Maar ik werd heel creatief: ik verkocht spullen op Marktplaats, plantte groenten in de tuin en als mijn zoontje kleding nodig had, ging ik naar rommelhoeken waar je gratis spullen kon ophalen. Soms kreeg ik eten van mensen die wisten wat er aan de hand was en eens in de zes weken kreeg ik een tas met boodschappen van een dame die producten op de datum inzamelde bij supermarkten. Het was echt survivallen…

De belangrijkste les

Een van de belangrijkste lessen die ik geleerd heb en die ik nu doorgeef aan andere single moeders in een vergelijkbare situatie is dat je veel sterker bent dan je denkt. Vaak ben je zelf je grootste criticus. Je denkt dat het vooral andere mensen zijn die over je oordelen, maar in de opmerkingen van anderen hoor je terug wat je over jezelf denkt. Bij mij was het een goede vriendin die me hierop wees. Ik zat midden in de ellende en had het gevoel dat ik aan alle kanten faalde. Ik vond mezelf een slechte moeder en dacht dat ik het niet in mijn eentje kon. Mijn vriendin zei letterlijk: ‘Lien, jij ziet niet wat ik zie. Jij ziet niet hoe sterk je bent. Je voelt je niet sterk, maar je staat nog steeds en zoekt naar oplossingen, dus je bent het wel!’ Dat inzicht was voor mij een belangrijk keerpunt om weer in mijn kracht te komen.

Mijn zelfvertrouwen was in de jaren ervoor beetje bij beetje afgebrokkeld. Al voor ik zwanger werd, zat mijn relatie niet goed. Mijn ex was erg dominant en uiteindelijk liep het uit op fysiek geweld. Ik werd zo opgeslokt door deze relatie, dat mijn sociale leven en mijn wereld steeds kleiner waren geworden. Maar dat zag ik achteraf. Toen ik erin zat, dacht ik steeds: het komt goed, ik moet hier doorheen, het komt door de stress van de zwangerschap, door het verhuizen… Ik gooide het steeds op iets anders.

‘ Als buren vroegen waar mijn vriend was, verzon ik smoesjes. Ik wilde voor de buitenwereld het mooie plaatje in stand houden’

Zwanger

Toen ik zwanger werd, waren we twee jaar bij elkaar en kwam onze relatie in een stroomversnelling terecht. Van mijn appartementje in een volksbuurt verhuisden we naar een eengezinswoning in een nieuwbouwwijk ver weg van mijn familie en vrienden. Omdat mijn ex een dubbele baan had, durfde ik de sprong te wagen naar volledig ondernemerschap. Ik werkte als planoloog bij een groot ingenieursbureau, maar mijn passie lag bij de reiki-behandelingen en opleidingen die ik vanuit mijn eigen bedrijf verzorgde.

De eerste zes maanden na de bevalling heb ik niet gewerkt. Mijn zoontje huilde veel en de zorg kwam grotendeels op mijn schouders terecht. Ik wist dat ik een risico nam met mijn reiki-praktijk, maar we hadden zijn inkomen, dus ik dacht: we komen er wel uit. Totdat mijn ex ineens verdween en niemand wist waar hij was. Hij reageerde niet op telefoontjes, mails of appjes. Tweeënhalf jaar was hij spoorloos. Heel af en toe stond hij ineens voor de deur om zijn zoon te zien, daarna verdween hij weer voor weken, soms maanden. Van de ene op de andere dag stond ik er alleen voor. Zonder werk en zonder inkomen.

Tekst Anne Bakker | fotografie Tabitha van Duin

 

Lees meer in de nieuwste Fabulous Mama 4-2021. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.