Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Alcohol

Help! Klasgenoten van mijn zoon (12) drinken alcohol

In de klas van mijn zoon (12) – hij zit in groep 8 – zitten een aantal kinderen die zo nu en dan alcohol drinken. Ik vind dit echt veel te vroeg en ronduit belachelijk. Onze zoon voeden we op met de gedachte dat alcohol absoluut niet bedoeld is voor jongeren onder de achttien jaar. Ik heb weleens gehoord dat verbieden juist averechts kan werken, maar ik wil koste wat kost voorkomen dat hij met zijn klasgenoten mee gaat doen. Hoe pak ik dit aan?

Iets zonder meer verbieden schiet tekort en geeft je zoon onvoldoende houvast. En weerstand bieden aan iets wat stoer of spannend of normaal is en je erbij doet horen, is geen sinecure. Dit vraagt van hem dat hij in staat is keuzes te maken die hem meer opleveren dan meedoen. Daar gaat het nodige aan vooraf. Je kunt als uitgangspunt het beleid van de overheid nemen. De afspraken die wettelijk zijn vastgelegd hebben een reden. Praat daar met hem over, waardoor hij leert dat regels niet zomaar worden opgesteld, maar gebaseerd zijn op ervaringen, problemen en de gevolgen hiervan en dat je hem wilt beschermen tegen deze gevolgen en effecten. Met andere woorden: laat hem de vanzelfsprekendheid van het beleid van de overheid en de gedragsregels zien.

Sta vervolgens stil bij je persoonlijke opvatting en keuzes en hoe jullie die vertalen naar zijn opvoeding: geen alcohol voor zijn achttiende. Gelet op zijn leeftijd heb je nog even te gaan, zorg dus dat het onderwerp bespreekbaar blijft, want naarmate hij ouder wordt, wordt het onderwerp lastiger. Dat je standpunt en mening afwijken van die van andere ouders laat je koud. Je staat voor je principes, die je in zijn belang strikt handhaaft. Alcohol is voor hem voorlopig een no-go, dus bespreek hoe hij zich in een situatie waar alcohol een rol speelt op kan stellen. Wat helpt om je niet om te laten praten? Wat helpt bij het maken van keuzes?

Je status in een groep wil je niet af laten hangen van het wel of niet drinken van alcohol. Het contact met leuke vrienden verliezen wil je niet laten gebeuren door het gebruik van alcohol. Het is een gespreksonderwerp waarbij de richtlijnen van thuis houvast moeten bieden. Laat merken dat jullie er vertrouwen in hebben dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt en dat dit vertrouwen de opmaat is naar zelfstandigheid en vrijheid. En dat het niet andersom is, dat jullie hem maar moeten vertrouwen in het omgaan met zijn zelfstandigheid en vrijheid. Daarom blijft de vinger aan de pols houden belangrijk: stel vragen, herhaal je afwegingen en spreek je waardering uit over zijn houding en gedrag. En laat het gedrag van zijn vrienden over aan de verantwoordelijkheid van hun ouders.

Ben jij benieuwd naar de andere vragen die de lezers van Fabulous Mama stellen? Je leest ze in Fabulous Mama 9-2020. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.