Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Hannelore Zwitserlood; Coverstory

Ik krijg vooral spijt van de dingen die ik nìet doe

Je hebt de stem van Hannelore Zwitserlood (45) vast een keer gehoord. Ze verzorgde jarenlang het nieuws op de radio, spreekt commercials in en was sidekick bij De 538 Ochtendshow met Frank Dane. Daarnaast blogt en vlogt ze en is ze met een eigen podcast begonnen: Hannelore in je oren. Deze powervrouw is niet voor niks onze Music Mama of the Year!

Hannelore Zwitserlood zit tegenover mij in een gereserveerd kantoortje in het pand van Talpa Network in Hilversum. Ze verontschuldigt zich dat ze moe is. “Dat vroege opstaan is echt helemaal niks voor mij.” Dan lacht ze: “Ik heb ook altijd een ochtendhumeur.”

Het is twaalf uur ’s middags, maar Hannelores dag begon al om vijf uur. “Frank begint zijn presentatie altijd met: ‘Goeoeoeoeoedemorgen!’ En dan denk ik altijd: schreeuw niet zo man! Ik moet echt wakker worden. Koffie erin en gaan, maar dan sta ik wel meteen aan.

Toen hij mij vroeg als sidekick, heb ik wel duidelijk gemaakt dat ik echt pas om zes uur wilde beginnen. Ik heb geen idee hoe die ochtenddj’s dat doen hoor. Die staan om vier uur op en zijn om vijf uur al hun programma aan het voorbereiden. Dat zijn een soort supermannetjes. Petje af, ik zou dat niet trekken.” Hannelore is geen ochtendmens en haar belletje, enige tijd na ons interview, komt dan ook niet als een heel grote verrassing: “Hi, ik heb besloten om te stoppen met de ochtendshow. Na tweeënhalf jaar is het mooi geweest en ik wil mij heel graag gaan richten op mijn andere projecten, zoals mijn nieuwe podcast, Hannelore in je oren.”

Hoewel Hannelore de radio al van jongs af aan interessant vindt, richt ze haar pijlen eerst op een ander vakgebied. “Ik wilde vroeger archeoloog worden,” vertelt ze. “Dat leek me machtig interessant en ik volgde daarvoor ook echt de klassieke talen op mijn middelbare school. Ik ging er helemaal voor.” Het romantische schatgraversplaatje regent echter op haar zestiende, tijdens een opgravingskamp in Friesland, letterlijk weg. “Het was koud, ik hou niet van reizen, niet van kamperen, ik trok die andere mensen niet… Ik vond het ver-schrik-ku-luk. Toen mijn ouders kwamen kijken, smeekte ik ze huilend of ik met ze mee terug mocht.”

Maar welke weg ze dan wel in moest slaan, wist ze ook niet. “Ik heb me laten testen en daaruit kwam onder andere journalistiek. Dat leek me wel wat. Ik meldde me meteen aan bij een lokale radio-omroep en ging na het vwo aan de UvA communicatiewetenschap studeren. Radio heb ik altijd iets magisch gevonden, ik speelde op mijn zesde al radiootje met een vriendin. Radio Tosti heette dat.

Later vond ik het heerlijk om in mijn kamertje naar de Top 40 en Jeroen van Inkel te luisteren. Die was echt mijn held. Nog steeds trouwens. Maar het kwam nooit in me op dat ik dat zelf zou kunnen gaan doen, er waren nauwelijks vrouwelijke dj’s in die tijd.” Hannelore pauzeert haar verhaal. Dan: “Waar hadden we het nou over? Ik word zo warrig als ik moe ben… Oh ja, hoe ik bij de radio terechtkwam. Ik kan me nog herinneren dat ik als meisje naar RTL Veronique zat te kijken, naar Loretta Schrijver, die het nieuws presenteerde. Dat deed ze zó goed, dat wilde ik ook.

Achteraf denk ik omdat zij wél een vrouwelijk rolmodel was. Het werd een droom die ik nooit meer heb losgelaten, maar die ik ook nooit echt durfde te formuleren. Het was een ver-van-mijn-bed-show; mijn vader zat in het onderwijs en mijn moeder was huisvrouw.”

 

Het volledige interview met Hannelore Zwitserlood is te lezen in de nieuwste Fabulous Mama 5-2021. Bestel deze hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

tekst Katja Brokke | fotografie Fiona Ruhe for smanagement.co.uk | styling Tamara Botter

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.