Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Feestdagen prikkels

Feestdagen prikkels: Column Veerle

Mijn naam is Veerle van Dijk, 26 jaar oud en woonachtig in Amsterdam. Oppassen is al ruim 14 jaar mijn grootste hobby: naast mijn fulltime baan bij een online zorginstelling doe ik dit er nog altijd naast.

Feestdagen prikkels

De mooiste tijd van het jaar is weer aangebroken, maar natuurlijk ook de meest stress volle periode voor ouders met kinderen, want hoe ga je nou om met deze Sinterklaas- en Kerstgekte?

Ik weet het nog heel goed: toen ik vroeger zelf klein was telde ik de dagen af voordat Sinterklaas aankwam. We maakten samen met mijn moeder een advent kalender en mochten elke dag een sticker plakken. Ik wist al heel vroeg dat Sinterklaas altijd een weekend voor mijn verjaardag aan zou komen, dus op van de zenuwen plakten wij keurig elke avond een sticker tot de intocht van Sinterklaas daar was. Eindelijk kon dan alle gekte beginnen. Ergens denk ik dat mijn ouders dachten: Oké, nu gaan de 3 weken strijd beginnen met de vragen: ‘’ Wanneer mag ik mijn schoen zetten?

‘Wanneer komt hij nou echt langs? Mag ik echt mijn schoen niet zetten doordeweeks? ‘’ Om 5 uur wakker worden en vragen of Sinterklaas al is geweest. Ik denk dat deze vragen voor elke ouder wel heel bekend voorkomen.

Sinterklaas- en Kerstgekte hoe ga je daar als ouder nou mee om?

En als Sinterklaas dan weer het land uit is op 6 december gaan we natuurlijk gewoon verder met “Wanneer is het kerstmis? Bestaat de kerstman echt? Woont hij zeker weten op de Noordpool?” Al zijn het, denk ik, voor ouders de meest prikkel bare periodes van het jaar, ik denk dat als je je verplaatst is het toch een sprookje waar je het liefste je hele leven in wil blijven geloven.

Want hoe mooi is het om die gezichten te zien van de kids wanneer ze Sinterklaas of een Piet voorbij zien komen op straat of op tv en hoe mooi is het om ze zo te zien geloven in dit sprookje, maar wanneer vertel je nou zoiets? Dat is ook een vraag die ouders geregeld aan mij stellen: “Weet jij misschien wat de beste timing is?”

Ik geef altijd aan de ouders aan dat je het juiste moment een beetje moet aanvoelen bij je eigen kind. Is je kind 7 en denk je dat het dan het juiste moment is? Of is je kind 10 en gelooft hij en zij nog hevig en wil je het sprookje nog niet verpesten?

Ik pas op kinderen van verschillende leeftijden (van 3 maanden tot 10 jaar). En voor elke leeftijd geldt dat het super leuk is om deze tijd met ze mee te maken, hoe ze ermee omgaan en wat je ze bij kan brengen.

Het sprookje waar je als elk klein kind in gelooft

De tips die ik dan ook mee wil geven aan elke ouder is:

  1. Maak een advent kalender. Zo weet je kind heel duidelijk wanneer het Sinterklaas en wanneer het Kerst is en ze al dan niet hun schoen mogen zetten. Zo is alles heel overzichtelijk.
  2. Laat je kindje alleen zijn of haar schoen zetten in het weekend en max 1x in de week, zo kan je voorkomen dat je kind om 5 uur al naast je bed staat elke dag.

Liefs Veerle

@veer_vandijk

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.