Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Ellen Hoog: ‘Stoppen met hockey? Mijn kinderwens heeft zeker meegespeeld’

Voormalig hockeyinternational en World Hockey Player of the Year 2014 Ellen Hoog (34) woont samen met Kelvin de Lang (39) en hun dochtertje Bowie Mae. Ze hockeyt niet meer, maar zit zeker niet stil. Nu hanteert ze pollepel en pen én lanceert ze in november met vriendin Naomi van As haar eerste kledinglijn.

Ik ben te laat! Ik wilde mijn fiets pakken om naar het café-restaurant te fietsen waar Ellen Hoog en ik hadden afgesproken toen ik ontdekte dat ik een lekke band had. Ja echt, geen smoesje. Ook de bus miste ik op een haartje. Zou ik eindelijk weer eens lijfelijk tegenover degene die ik ga interviewen zitten, gaat het zo. Het is namelijk mijn eerste face-to-face-interview voor Fabulous Mama sinds de corona-uitbraak. Isa Hoes, Bobbi Eden, Carolien Karthaus-Spoor en Pearl Jozefzoon, allemaal sprak ik ze via Skype. Ik zie ernaar uit om iemand weer echt in de ogen te kunnen kijken. Gelukkig reageert Ellen heel relaxed als ik een kwartiertje te laat op onze afspraak kom. Ik krijg een brede glimlach. “Geen probleem, hoor!” Ik ga tegenover een van de succesvolste (ex-)hockeysters zitten die ons land rijk is en bestel een koffie.

Ellen Hoog

Winnaar van de Hockey World League in 2013, twee keer winnaar van de Champions Trophy, Europees kampioen in 2005, 2009 en 2011, twee keer wereldkampioen en in 2008 en 2012 Olympisch kampioen. Ellen heeft met het Nederlands dameselftal zo ongeveer alles gewonnen wat er te winnen valt en dan heb ik het nog niet eens over de overwinningen in clubverband. Als meisje van zeven jaar valt ze al op tijdens haar wekelijkse trainingen in Bilthoven, waar ze opgroeit. Haar coach wil Ellen na een half jaar al doorplaatsen naar een oudere groep, maar de kleine hockeyster heeft daar helemaal geen zin in. “Toen besefte ik voor het eerst dat ik blijkbaar beter was dan mijn leeftijdsgenootjes, maar ik vond het daar veel te gezellig,” blikt Ellen terug. “Ik weet nog wel dat ik het een héél moeilijke beslissing vond.”

Ellen groeit op bij twee hockeyende ouders en twee oudere broers, pal tegenover de hockeyclub. Het wordt haar tweede thuis. “Ik wilde niks liever dan daar zijn, het was zó gezellig! Ik kon niet wachten om zelf te beginnen. Ik was er altijd, ook als ik niet hoefde te trainen. Dat ik aanleg had, betekende overigens niet dat ik al bezig was met de toekomst. Dat kwam pas toen ik op mijn twaalfde werd geselecteerd voor het Nederlandse B-elftal. Toen kwam het besef dat het Nederlands elftal een mogelijkheid was en dat bereiken werd mijn ambitie.

Ellen Hoog

Het werd een stuk serieuzer allemaal. We trainden vaker en speelden kampioenschappen. Ik was al op jonge leeftijd heel gedreven. Zo gedreven, dat ik tegen mijn moeder zei dat ze me vroeg moest ophalen van schoolfeesten als ik de volgende dag moest trainen of spelen.” Het harde werken loont, want op piepjonge leeftijd stroomt Ellen door naar de Nederlandse Oranje Dames. Ze is zeventien als het écht heel serieus wordt. Het lukt haar niet meer om haar school met het vele trainen en spelen te combineren. In plaats van dat ze het gymnasium afmaakt, haalt ze haar havodiploma. “Nee, ik heb daar geen moment spijt van gehad,” lacht Ellen. “Ik vond het wel best.”

Tekst Katja Brokke | Fotografie Fiona Ruhe for smanagement.co.uk | Productie & styling Tamara Botter

Het volledige interview met Ellen Hoog is te lezen in de nieuwste Fabulous Mama 9-2020. Bestel deze hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.