Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Duurzaam; ‘Ik heb moeite met de consumptiemaatschappij’

Bewust boodschappen doen, spullen hergebruiken en oogsten uit de moestuin. Duurzaam leven betekent niet dat je minder hebt, het levert juist veel op. Ook voor het milieu. Drie moeders vertellen over hun keuzes. Ten aanzien van wasbare luiers bijvoorbeeld.

Anissa Mdaghri (32) heeft een cateringbedrijf, woont samen met Brent (39) en is moeder
van Sammie (2).

Van huis heb ik deze levensstijl meegekregen

Anissa verliet de Randstad om dichter bij de natuur te wonen. “Ik ben opgevoed met antroposofische invloeden en mijn ouders hebben een moestuin. Puur en natuurlijk leven heb ik van huis uit meegekregen. Ik vind het grappig om te zien dat eco en duurzaam nu ineens hip en populair zijn. Wat ik wel jammer vind, is dat in de commercie de indruk gewekt wordt dat je met een ecowollen truitje de wereld redt, terwijl zo’n truitje níét kopen natuurlijk het duurzaamst is.

Toch wonen we in de stad

We komen uit de stad en houden ook van de stad. Maar nu hebben we op een halfuur fietsen van ons huis een stukje land op de Hof van Wezel, een vrijplaats voor creativiteit en biodiversiteit. Er is geen elektriciteit en geen stromend water. We hebben er een pipowagen en een grote tuin waar ik groenten en fruit ga verbouwen.

Spullen

Ik koop heel weinig spullen. Ook voor Sammie koop ik bijna nooit iets nieuws. Mijn moeder koopt af en toe speelgoed voor hem bij de kringloop en voor zijn verjaardag hebben we Grimm’s houten speelgoed gevraagd, dat gaat een heel leven mee. Zuinig leven voelt voor mij heel normaal.

Verhuizen

Toen we van Amsterdam naar Nijmegen verhuisden, hebben we Sammie gevraagd om zijn spulletjes te sorteren en alleen mee te nemen wat hij veel gebruikt. Ik merk dat kinderen niet veel nodig hebben in de natuur. Op ons landje kan Sammie heerlijk ontdekken en ravotten. Hij is urenlang in de weer met een paar stokjes…

Borstvoeding

Ik heb lang borstvoeding gegeven. Ik vond dat vooral handig. Dat het ook duurzaam was, was mooi meegenomen. Ik ben absoluut niet strikt met regels, leg mezelf niks op. Vroeger at ik vegetarisch en ook een tijdje veganistisch, maar tijdens mijn zwangerschap
had ik enorm trek in vlees en daar heb ik aan toegegeven. Als ik ongesteld ben, heb ik er ook behoefte aan. We kopen goed vlees bij een bioboer en het speelt een bijrol in mijn keuken. Het idee dat je geen volwaardige maaltijd kunt maken zonder vlees, is natuurlijk onzin.

Je vindt het hele artikel in Fabulous Mama 5-2021. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.